CExN PSD. Dragnea, PRIMA reacție. Chirieac: Are la îndemână un instrument teribil

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat primele declarații ale președintelui PSD, Liviu Dragnea, după încheierea ședinței Comitetului Executiv Național, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Una dintre principalele teme ale ședinței CExN PSD a fost proiectul de buget pentru anul 2019. La finalul ședinței, Liviu Dragnea a declarat că i-a cerut prim-ministrului Viorica Dăncilă să analizeze sumele alocate serviciilor secrete pentru că sume importante ar putea fi realocate către sănătate. 

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat declarația liderului PSD și a afirmat că Guvernul deține un instrument teribil, și anume: bugetul.

Eu cred că este răspunsul lui Liviu Dragnea la asaltul statului subteran asupra PSD prin cooptarea parlamentarilor în noul partid PRO România. Liviu Dragnea și-a adus aminte că într-un stat democratic, Guvernul este cel care decide, având la îndemână un instrument teribil. Nu cătușele, nu procurorul, nici măcar completele de 5. Instrumentul se numește BUGET. În funcție de ce hotărăște Guvernul, se alocă bugetul. În funcție de buget, instituțiile devin mai puternice sau mai puțin puternice, în limite constituționale sau rămân în afara unor limite constituționale. Acest lucru se poate aplica pentru președinția României? Președintele încalcă legea refuzând să numească cei doi miniștri în Guvern. Cu bugetul, instituția prezidențială poate deveni foarte mică. O să spuneți: Bine, dar. Da, bine dar Guvernul este votat în Parlament, Parlamentul este suveran. Guvernul decide și răspunde pentru faptele sale. Ați văzut că s-a încercat arestarea Guvernului în vremea doamnei Kovesi. Nu se poate din punct de vedere constituțional, dar răspunde în fața electoratului. E o nouă abordare aceasta.

'Sunt echilibre importante care pot fi atinse acum'

Pe de altă parte, nu poți să tai bugetele, mă gândesc, poate vor fi și alte noutăți. Depinde la SRI, fiindcă la SRI sunt toți cei din sistemul național de apărare, mai puțin Armata, toți cei cu pensii speciale, iar pensiile acelea speciale sunt foarte mari, iar ei sunt deja mulți cu pensii speciale, care sunt plătite din bugetul instituției. SRI pare că are buget mare, dar mulți bani se duc la pensiile speciale. Poți să tai la SRI, dar înseamnă că nu mai au niciun fel de bani pentru operațiuni fiindcă prioritatea e plata pensiilor. Sunt echilibre importante care pot fi atinse acum, a declarat Bogdan Chirieac, prezent prin legătură telefonică, în emisiunea prezentată de Berta Popescu, de la Antena 3.

Vezi și: CExN PSD s-a încheiat. Dragnea, primele declarații

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel