CEx PSD 26 noiembrie. Răsturnare de situație: Ce va face Dăncilă - LIVE TEXT

Dăncilă
Dăncilă

CEx PSD s-a reunit, marţi, pentru o analiză a rezultatelor înregistrate la prezidenţiale.

UPDATE:

Marcel Ciolacu va prelua interimar șefia PSD, iar Paul Stănescu va fi interimar în poziția de secretar general al partidului. Au fost deciși și alți opt vicepreședinți regionali.

- Marcel Ciolacu a fost desemnat preşedinte interimar al PSD.

- Viorica Dăncilă şi-a anunţat demisia. 

- Potrivit unor informaţii furnizate de către Antena 3, s-a stabilit, în cadrul CEx, data la care va avea loc următorul Congres PSD. Acesta ar urma să aibă loc în februarie 2020. 

- Poliția a fost chemată la sediul PSD, unde este în desfășurare de aproape patru ore ședința Comitetului Executiv al partidului. La Kiseleff este protestatarul Marian Ceaușescu, iar patru polițiști și doi jandarmi stau de vorbă cu acesta. Protestatarul avea o portavoce și striga în fața sediul PSD. Polițiștii au spus că îl vor amenda cu suma de 500 de lei pentru deranjarea ordinii publice. Acesta a replicat că nu va semna procesul verbal.

- Şi Olguţa Vasilescu şi-a anunţat demisia din funcţia de vicepreşedinte al PSD, potrivit unor surse citate de Mediafax.

- Mihai Fifor a demisionat din funcţia de secretar general al PSD, anunţă Realitatea Plus.

- Până la această oră nici Viorica Dăncilă şi nici Marcel Ciolacu nu au luat cuvântul în cadrul CEx PSD, potrivit Realitatea Plus.

- Carmen Dan a demisionat şi ea din funcţia de vicepreşedinte al PSD, anunţă România TV.

- Marian Oprişan şi Gabriela Firea au avut o dispută în cadrul CEx PSD, anunţă România TV. Oprişan ar fi acuzat-o pe Firea de atitudine duplicitară pentru că nu susţine grupul celor care doresc ca Dăncilă să plece de la şefia partidului. 

- Potrivit unor surse citate de România TV, Olguţa Vasilescu i-a cerut demisia Vioricăi Dăncilă.

- Încă doi vicepreşedinţi PSD şi-au anunţat demisia. Este vorba de Dragoş Benea şi Dan Nica, potrivit România TV.

- Secretarul general adjunct Codrin Ștefănescu, precum și fostul ministru al Comunicațiilor Alexandru Petrescu și deputatul PSD Cătălin Rădulescu au părăsit ședința CEx de marți seara, au declarat surse politice, pentru Mediafax. Alături de cei trei a ieșit din ședință și fostul europarlamentar PSD Victor Boștinaru, precum și câțiva consilieri, au adăugat sursele citate.

- Marian Oprişan, Gabriel Zetea şi Roxana Mînzatu au renunţat la funcţiile de vicepreşedinte, anunţă România TV

- Codrin Ştefănescu şi Alexandru Petrescu nu au fost lăsaţi să participe la CEx. Cei din CEx au spus că cei doi nu au voie statutar să participe la şedinţă, transmite România TV.

- Marian Oprișan și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte PSD, conform Realitatea Plus.

-  A ÎNCEPUT ŞEDINŢA.

- Viorica Dăncilă a ajuns la şedinţă. Preşedintele PSD a anunţat că va face declaraţii după CEx.

- Gabriela Firea, înainte de CEx: "Trebuie să rămânem uniţi şi să ne reformăm, dar o reformă reală aşa cum ne cer şi votanţii noştri dar şi cei pe care i-am dezamăgit. Am făcut apel la toţi cei care m-au sunat să aibă grijă în primul rând de partid şi pe urmă de noi. Să aducem oameni tineri, de valoare, alături de noi. Nu voi candida pentru o conducere interimară. Pentru congres, analizez, voi discuta cu colegii mei din Bucureşti - Ilfov şi voi spune la momentul potrivit". "Sunt un om de echipă, sunt nouă în partid. Sunt ca 98% dintre colegii mei, om de echipă, om care vrea să construiască", a mai declarat Firea.

- Marius Budăi: "Nu trebuie să ne primim. Să plecăm cu deciziile cele mai bune. Poporul are dreptate iar PSD trebuie să mai facă încă un pas spre schimbare. Eu am făcut parte din echipa doamnei Dăncilă, dar ce va decide majoritatea voi respecta şi eu. Noi, cu toţii, trebuie să ne întoarcem la bază". "Marcel e un bun organizator, are o organizaţie cu rezultate, cred că toţi cei care avem rezultate putem organiza un congres dacă se impune şi dacă aceasta este decizia de astăzi", a mai spus Marius Budăi.

- Eugen Teodorovici: "Congres trebuie făcut cât mai repede, ţinând cont de etapele care trebuie parcurse. Lumea de la noi aşteaptă un cod de conduită, integritate, de oameni care să aibă la bază o pregătire temeinică. Deciziile se iau nu pentru partid, ci pentru ţară". Întrebat dacă îi e teamă de o excludere, Teodorovici a răspuns: "În vocabularul meu nu există cuvântul teamă". "PSD-ul nu e de vânzare, nu există un preţ pentru a vinde PSD". "Fiecare trebuie să-şi asume partea de vină", a mai spus Eugen Teodorovici, legat de eşecul la prezidenţiale.

- Niculae Bădălău, președintele organizației PSD Giurgiu, înainte de CEx PSD, a declarat în fața jurnaliștilor: „Ar trebui să facem o analiză, începând de la teritoriu”. Întrebat ce se întâmplă dacă Viorica Dăncilă nu va demisiona în CEx, a răspuns astfel: „Nu se întâmplă nimic. Comitetul Executiv cu 16 voturi, dacă nu mă înșel, are dreptul să convoace un Congres!”

Întrebat, ulterior, dacă Lia Olguța Vasilescu ar trebui să demisioneze sau să fie sancționată după scorul din turul doi al alegerilor prezidențiale, a declarat: „Nu o judec eu pe Olguța Vasilescu”. „Eu susțin că un Congres e foarte binevenit. Trebuie să facem Congres nu pentru cine, ci pentru ce”, a adăugat Bădălău.

- A făcut declaraţii şi Codrin Ştefănescu înainte de începererea şedinţei. Iată ce a afirmat: "Viorica Dăncilă a muncit foarte mult în această campanie. A fost o femeie foarte curajoasă și hotărâtă. A fost aproape în fiecare filială și s-a bătut mult alături de toți colegii din partid din toată țara pentru a obține acest scor. Vreau să nu uitați un lucru: bilanțul nu e atât de tragic. Suntem după o perioadă nu foarte bună. Am trecut prin probleme, inclusiv căderea Guvernului".

- Președintele PSD Bihor, Ioan Mang, a transmis un mesaj înainte de CEx PSD. „Eu nu cer nimănui să-și depună demisia! Vedem ce se întâmplă. Demisia este un act unilateral. Dacă își dă demisia, mergem pe o cale, dacă nu, vedem”, a spus liderul PSD Bihor.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Comitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat se reuneşte marţi pentru o analiză a rezultatelor înregistrate la prezidenţiale, după ce candidatul PSD, Viorica Dăncilă, a pierdut alegerile în faţa candidatului PNL, actualul preşedinte, Klaus Iohannis. DC News va transmite în format live text, în cadrul acestui articol, principalele momente şi declaraţii din această şedinţă a liderilor PSD.

Liderul social-democrat, Viorica Dăncilă, a anunţat încă de duminică seară că va fi făcută o analiză a rezultatului obţinut în turul doi al alegerilor prezidenţiale în cadrul Comitetului Executiv Naţional al partidului, menţionând că deşi unii îi cer demisia, nu va face acest gest.

"Eu ştiu că mulţi vor să plec eu, dar de data aceasta nu am să fac acest lucru, pentru că eu consider că partidul este mai important şi consolidarea noastră pentru alegerile locale şi parlamentare mult mai importantă decât lupta politică din interiorul partidului", a susţinut Dăncilă.

Ce a declarat Marcel Ciolacu

Preşedintele PSD Buzău, Marcel Ciolacu, a susţinut că partidul are nevoie de "un nou început", după "un rezultat dezastruos" la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

"Rezultatele ne arată (...) că în turul II al alegerilor prezidenţiale PSD a luat cel mai mic număr de voturi din istorie. (...) Să fim cinstiţi: este un rezultat dezastruos, care vine după un rezultat la fel de prost la europarlamentare. Şi atunci, şi acum, s-au făcut doar analize judeţene, nimic la nivel naţional. Acum cred că e timpul să vedem unde am greşit cu adevărat la nivel central, să judecăm raţional şi apoi să trecem la fapte. PSD are nevoie de un nou început. Avem alegeri locale în şase luni. Acolo nu mai avem voie să pierdem!", a scris Ciolacu, luni, pe Facebook.

Mişcare pentru schimbarea conducerii


Potrivit unor surse politice, luni seară, aproximativ 35 de lideri ai organizaţiilor judeţene ale PSD reuniţi la o întâlnire informală convocată de liderul PSD Buzău, Marcel Ciolacu, au decis să solicite în cadrul CExN demisia conducerii partidului - preşedinte, preşedinte executiv, secretar general, vicepreşedinţi.

Conform surselor amintite, la întâlnire s-ar fi agreat ca în cazul în care Eugen Teodorovici, preşedintele executiv al PSD, şi Mihai Fifor - secretar general, vor refuza să demisioneze, să se ia calcul suspendarea celor doi din partid sau chiar excluderea. Până la organizarea unui congres, cel mai probabil în luna februarie, partidul au urma să aibă o conducere colectivă, susţin aceleaşi surse. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel