Chirieac: Rusia caută pretexte pentru a invada Ucraina. România trebuie să facă un singur lucru

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat situația tensionată de la granița Ucrainei, după discuția de astăzi dintre SUA și Rusia.

"Cerem oficial retragerea forţelor NATO din România şi Bulgaria", este mesajul Rusiei. Mircea Geoană a reacționat transmițând că "este treaba NATO unde şi în ce configurație ne aşezăm prezența militară în ţările membre. Nu este problema Federaţiei Ruse".

Întrebat la ce am putea să ne așteptăm după discuțiile dintre SUA și Rusia, de la Geneva, care pare să fi eșuat, analistul politic Bogdan Chirieac a spus: "În realitate, este un eşec (n.r. discuţia dintre SUA și Rusia). Partea pozitivă este că au stabilit să continue negocierea. De ce spun că este un eşec... Nu plec de la cerinţa de neîndeplinit a Rusiei şi anume să ceară NATO să retragă trupele din anumite state. Că, astăzi, cere să le retragă din România şi Bulgaria, mâine, cere să le retragă din Republica Federală a Germaniei. Nu despre asta este vorba. Întâlnirea a eşuat fiindcă era programată 2 ore şi a durat oră şi jumătate. În termeni diplomatici, este clar că nu a existat un dialog real.

Pe de altă parte, va apărea o fisură proaspătă în flancul de est al NATO. Ministrul de Externe al Ungariei, domnul Szijjártó, anunţă oficial ca Rusia este un partener strategic. Probabil că Rusia caută pretexte pentru a începe invadarea Ucrainei. Până acum, a fost în siguranţă Rusia, chiar şi după ce a anexat Crimeea în 2014. Brusc, după opt ani, nu mai e siguranță şi trebuie să se retragă trupele NATO de pe teritoriul alianţei din România şi Bulgaria. Cred că strategii sau serviciile de informaţii ar trebui să vadă, acum, dacă atacul va cuprinde doar litoralul ucrainean al Mării Negre, un întreg coridor care să facă legătura pe uscat - Donbas, Crimeea, până la gurile Dunării şi legătura cu Transnistria - sau vor merge către Kiev pentru a-şi impune un guvern prorus.

În privinţa României... Noi suntem actori muţi, un martor mut la ce se întâmplă în acest moment, fiindcă România nu are nicio pârghie, nu are nici personalităţi politice marcante care să conteze în această situaţie. Să facem un singur lucru: ce ne spune Washington să facem, aia să facem".

Vezi și: Iohannis a convocat CSAT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel