Cercetători, anunț. Prima etapă spre Marte

Amenajarea unui "sat" permanent pe Lună constituie prima etapă către explorarea cu echipaje de astronauți a planetei Marte, au anunțat joi reprezentanții Agenției Spațiale Europene (ESA), citați de AFP, potrivit Agerpres.

Luna, pe care astronauții nu au mai pus piciorul din 1972, este "locul în care trebuie să fim", chiar dacă Marte rămâne "destinația finală", au insistat specialiștii de la ESA cu ocazia celei de-a 68-a ediții a Congresului mondial de astronautică, organizat în orașul australian Adelaide, la care participă începând de luni peste 4.000 de experți internaționali.

"Am trăit pe orbita terestră joasă în acești ultimi 17 ani la bordul unei stații spațiale și ne pregătim pentru prima misiune cu echipaj uman pe Marte", a declarat pentru AFP Piero Messina, care lucrează pentru Direcția Generală a ESA. "Între timp, noi credem că există o oportunitate de a crea o prezență umană permanentă (...) și durabilă pe suprafața Lunii", a adăugat el.

Ajungerea pe Marte și colonizarea acestei planete sunt percepute de întreprinzătorii privați și reprezentanții publici drept următoarea etapă majoră din cadrul explorării spațiale și a reprezentat o temă majoră la congresul din Adelaide.

Însă obiectivul mai apropiat, potrivit lui Piero Messina, este acela de a avea o prezență permanentă pe Lună, chiar dacă va fi vorba despre un simplu robot, înainte de încheierea deceniului următor.

"Există o serie de misiuni planificate pe Lună în timpul următorilor 10 ani și toate aceste misiuni vor crea o mișcare, vor da un impuls și vor permite colectarea unei comori de informații, ce vor permite construirea satului lunar", a adăugat el.

"Cred că este momentul potrivit pentru a începe să discutăm, să planificăm ceva care va fi o sursă de inspirație puternică, așa cum a fost stația spațială, dar pe baza unei cooperări cu adevărat internaționale", a continuat Piero Messina.

Proiectul NASA

În 2015, Jan Woerner, directorul general al ESA, a propus înlocuirea Stației Spațiale Internaționale (ISS), aflată pe orbita joasă a Terrei, cu un "sat lunar" permanent, un "concept" deschis tuturor țărilor. Simbol al cooperării internaționale în domeniul spațiului, ISS, îmbătrânită, este finanțată până în 2024.

La rândul ei, NASA lucrează la un proiect intitulat Depp Space Gateway, pentru a trimite astronauți pe orbita lunară. Rusia s-a alăturat miercuri acestui proiect american, semnând un acord la Adeleide în marja congresului menționat.

Agenția spațială rusă Roscosmos și NASA intenționează să se folosească de ISS ca de o bază pentru a crea o platformă internațională locuibilă, ce va fi plasată pe o orbită în jurul Lunii.

Congresul se va încheia vineri după prezentarea de către grupul american Lockheed Martin a proiectului său ce vizează trimiterea de echipaje umane pe planeta Marte până în anul 2028, denumit "Mars Base Camp.

Tot vineri, antreprenorul americano-canadian de origine sud-africană Elon Musk, directorul general al Space X, va prezenta noi detalii despre proiectul companiei sale ce vizează alcătuirea unui sistem de transport interplanetar și care ar putea fi folosit pentru a trimite oameni pe "Planeta Roșie".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel