Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  CENTENAR, MONUMENTE. George Ivașcu: Asta e una dintre probleme

România se pregăteşte de Anul Centenarului. Ministrul Culturii George Ivașcu a discutat despre stadiul în care se află construirea monumentelor.

”În ceea ce privește monumentul Marii Uniri din municipul Arad, acesta există fizic. Este făcut și depozitat în custodia autorului. El a fost plătit de către Ministerul Culturii 2010, artistul având obligația să îl amplaseze conform unei hotărâri judecătorești. De ce nu a fost amplasat? Pentru că autoritățile locale și artistul nu au ajuns la un acord asupra amplasamentului. Am convingerea că ei (n.r. Consiliul local și Primăria) ei își doresc foarte tare acest lucru și cred că până la urmă modificarea, că aici este singura problemă, trebuie să modifice acea hotărâre de Consiliu.”, a explicat ministrul.

El a mai afirmat că a purtat o discuție cu artistul, dar și cu primarul orașului Arad, referitor la această problemă.

În legătură cu monumentul de la Alba Iulia, George Ivașcu a afirmat că în anul 1993 a avut loc concursul care a desemnat artistul. 

”El era pentru 75 de ani, după care a fost mutat, din diverse motive pentru 90 de ani. Acum iată că ne-a prins și suta și vom vedea, mai ales că monumentul nu este făcut acolo. (...) Noi acum căutăm documentele prin care să putem încheia contractul cu artistul”, a mai spus acesta.

Întrebat cât costă un astfel de monument, ministrul Culturii a răspuns că doar în Alba Iulia costurile ajung la 8 milioane de lei. De asemenea, Primăria ar fi beneficiat tot de atâția bani pentru amenajare. Monumentul din Arad a costat 10 milioane de lei și a fost achitat în 2007.

Vezi răspunsul integral:

Interviul complet poate fi urmărit AICI.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel