Celebrul fotograf Abbas a MURIT. A fost prezent la toate conflictele armate de pe plan mondial

Doliu
Doliu

 Fotograful iranian Abbas, un colaborator de marcă al agenţiei Magnum, care a acoperit din punct de vedere mediatic numeroase conflicte armate şi revoluţii ce au avut loc pe plan mondial, a murit miercuri la Paris la vârsta de 74 de ani, informează AFP. 

"A fost ca un părinte pentru o întreagă generaţie de tineri fotografi", a declarat Thomas Dworzak, preşedintele Magnum, într-un comunicat publicat pe site-ul acestei agenţii. "Iranian strămutat la Paris, Abbas era un cetăţean al lumii, pe care nu a încetat să o documenteze, cu războaiele, dezastrele, revoluţiile şi mişcările ei populare", a adăugat el. 

Abbas, care s-a alăturat agenţiei Magnum în 1981 după ce a lucrat pentru agenţiile Sipa şi Gamma, a ilustrat reportaje din Biafra, Bangladesh, Vietnam, Orientul Mijlociu, Iran, Chile, Cuba şi Africa de Sud în timpul erei apartheid. 

Evenimentele pe care le-a acoperit 

Din 1978 până în 1980, Abbas a acoperit mediatic Revoluţia Islamică din ţara lui, în care s-a întors după un exil de 17 ani. A fost o experienţă de viaţă care l-a determinat să se lanseze mai târziu într-un proiect de amploare, dedicat marilor religii ale lumii. 

Combinând expoziţii şi cărţi, Abbas a devenit interesat mai întâi de ascensiunea islamului în lume ("Allah O Akbar: Un voyage dand l'Islam militant"), înainte de a se concentra pe creştinism, în 2000, apoi pe animism, budism (2008-2010) şi hinduism (2013). 

Abbas a străbătut de asemenea Mexicul, între 1983 şi 1986, şi a încercat să descrie prin intermediul fotografiilor sale contradicţiile existente în această ţără după modelul unui romancier, insistând asupra societăţii civile şi a vieţii cotidiene a locuitorilor din Mexic. 

"Abbas era un profesionist mare printre cei mari. Opera lui este considerabilă şi acoperă atât de multe domenii", a declarat pe Twitter Pierre Haski, senior-reporter şi preşedinte al RSF (Reporters Sans Frontieres), relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel