Celebru alpinist: Era o CATASTROFĂ NAȚIONALĂ la ora asta. Experiența lui Berenghi își spune cuvântul

David Neacșu, agbillig.com
David Neacșu, agbillig.com

Cătălin Berenghi, instructor la o școală de ghizi montani din București, era pe Muntele Retezat când s-a produs avalanșa care a luat viața a doi copii, Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani). Cunoscutul alpinist David Neacșu a explicat, la Antena 3, că instructorul Cătălin Berenghi a făcut o alegere corectă a drumului și, dacă ar fi luat-o pe drumul pe care au luat-o cei doi copii împreună cu familiile lor, am fi vorbit astăzi de o catastrofă națională. 

”Din punctul meu de vedere, Cătălin de la școala de munte a luat cea mai bună alegere. A dus grupul pe creastă, pe drumul de iarnă, pe muchia matematică îi spunem noi. Cei care au ales cealaltă variantă... Dacă ei (n.r. grupul de 51 de persoane condus de Cătălin Berenghi) probabil că era o catastrofă națională la ora asta și părerea mea este că a procedat foarte bine Cătălin, experiența își spune cuvântul. Când conduci 50 de oameni își asumi responsabilitatea pentru ei, sau doi, sau unu” a spus alpinistul David Neacșu. 

Pericolele, evitate numai cu experință

El susține că grupul în care au fost cei doi copii care au murit nu a ales bine plecarea pe traseul periculos: ”Întotdeauna există două pericole pe munte: obiectiv și subiectiv. Eu, după 42 de ani de alpinism, vă spun că nu sunt decât pericole subiective, din cauza noastră se întâmplă. Poate să spună oricine: avalanșa e un pericol obiectiv. Nu e adevărat, trebuie să cunoști zona periculoasă și atunci când ești nevoit să mergi prin zona periculoasă, trebuie să știi cum s-o faci, să recunoști traseul, să știi cum s-o calci, să știi să nu mergi în cârd, ci să meargă câte unul câte unul pe aceleași urme în perfectă liniște. Nu știu ce s-a întâmplat acolo, ideea e că pericolele pot fi evitate numai cu experiență”. 

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel