Cel puţin cinci morţi, 300 de răniţi şi 400 de case distruse în urma seismului din Iran

Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 300 au fost rănite în urma unui cutremur cu magnitudinea de 5,9 produs în noaptea de joi spre vineri în nord-vestul Iranului, a informat presa iraniană, relatează dpa, scrie Agerpres.

Potrivit informaţiilor apărute în mass-media, cel puţin 400 de case au fost distruse în urma seismului.

Cutremurul s-a produs la ora 02:17 (22:47 GMT) în provincia Azerbaidjanul de Est, la circa 50 de kilometri nord-est de Hastrud, oraş în nord-vestul Iranului, către graniţa cu Armenia şi Azerbaidjan, a informat Institutul american de geofizică (USGS).

"Echipe de salvare şi elicoptere au fost trimise în zonele afectate de cutremur şi spitalele sunt în alertă pentru a ajuta persoanele rănite", a declarat şeful serviciilor medicale de urgenţă iraniene, Pirhossein Kolivand, citat de site-ul în limba engleză Press TV.

Unităţi ale armatei sunt pregătite, de asemenea, pentru a interveni.

Centrul seismologic europeano-mediteranean (EMSC) a estimat că 20 de milioane de persoane din zonă au resimţit cutremurul.

Preşedintele Hassan Rohani i-a cerut guvernatorului local să folosească toate resursele disponibile pentru a interveni în această situaţie de urgenţă, a afirmat Press TV.

Oficiali iranieni au declarat că 80 de sate au fost afectate. Cele mai mari pagube au fost înregistrate în satele din jurul oraşului Tark.

Circa 50 de replici au fost resimţite în regiune, cu magnitudini de până la 4,8, determinând locuitorii să doarmă afară, în frig, de teama prăbuşirii clădirilor.

Situat la confluenţa mai multor plăci tectonice şi traversat de mai multe falii, Iranul se află într-o zonă cu o activitate seismică intensă.

Seisme moderate şi puternice se produc cu regularitate în estul Turciei şi în nord-vestul Iranului, a afirmat USGS, precizând că şi alte zone din Iran sunt vulnerabile.

În 2003, un cutremur cu magnitudinea 6,6 a lovit oraşul antic Bam, din sud-estul Iranului, provocând moartea a circa 26.000 de oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel