Cehia acuză China că ar fi la originea unui atac informatic major

China a fost la originea unui atac informatic major comis împotriva unei instituţii guvernamentale cheie din Republica Cehă anul trecut, a anunţat miercuri agenţia cehă de informaţii şi pentru securitate cibernetică (NUKIB), relatează AFP.

Fără a furniza detalii, NUKIB a precizat în raportul său că atacul "a fost aproape sigur comis de un actor statal sau de un grup asociat", "un actor chinez" fiind suspectul cel mai probabil.

La modul mai general, China şi Rusia constituie cea mai mare ameninţare pentru securitate cibernetică în Republica Cehă, a indicat NUKIB în raportul său pentru anul 2018, citat de agenţia CTK.

Ministerul ceh al Afacerilor Externe în special a devenit ţinta atacurilor piraţilor informatici, potrivit NUKIB.

Guvernul ceh urmează să discute luni acest raport.

Purtătorul de cuvânt al NUKIB, Radek Holy, a declarat pentru AFP că raportul nu va fi făcut public înainte de această dată.

În august, cotidianul Denik N a relatat că serviciile de informaţii militare ruse (GRU) se aflau probabil la originea ultimului atac împotriva Ministerului de Externe, din luna iunie.

În raportul său pentru 2017, NUKIB a avertizat că diplomaţii ruşi şi chinezi şi-au intensificat activităţile de spionaj pe teritoriul ceh, subliniind mărimea ambasadei Rusiei la Praga şi enormele resurse financiare ale Chinei.

Acest raport a provocat critici din partea preşedintelui ceh pro-chinez, pro-rus şi anti-musulman Milos Zeman, care a cerut agenţiei de informaţii să caute mai degrabă teroriştii musulmani de pe teritoriul ceh, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel