CEDO condamă Azerbaidjanul pentru închiderea unui acuzat într-o cuşcă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Azerbaidjanul pentru mai multe încălcări ale drepturilor omului în cazul unui militant din opoziţie, informează AFP. 

Printre altele, în timpul procesului, acesta a fost ţinut într-o cuşcă metalică. Natig Jafarov, cofondator al unei mişcări de opoziţie faţă de preşedintele azer Ilham Aliev, a desfăşurat în 2016 o campanie împotriva modificărilor Constituţiei supuse unui referendum, printre care prelungirea mandatului prezidenţial la şapte ani. El a fost arestat preventiv, iar ulterior a reclamat la CEDO că a fost victima unui abuz de putere şi a unor acţiuni ilegale pentru a-l împiedica să se exprime. Opozantul a arătat că a fost închis într-o cuşcă metalică din sala de tribunal în timpul şedinţei în care a contestat măsura arestării preventive. Conform jurisprudenţei CEDO, magistraţii curţii au considerat închiderea într-o cuşcă drept 'un afront adus demnităţii umane', arată un comunicat al instanţei.

Autorităţile azere au argumentat că şedinţa de judecată a avut loc cu uşile închise, însă CEDO a reamintit că tratamentul respectiv este degradant chiar dacă nu a fost public. Mai mult, din dosar reiese că obiectivul nedeclarat al arestării şi detenţiei militantului a fost pedepsirea lui pentru angajamentul politic activ şi împiedicarea participării sale la referendum, ca membru al opoziţiei. Azerbaijanul a fost condamnat la plata unor despăgubiri morale de 15.000 de euro. Ilham Aliev a fost ales prima oară preşedinte al Azerbaijanului în 2003; el i-a urmat la putere tatălui său, Haidar Aliev, care a condus ţara din 1993 ca preşedinte, după ce anterior deţinuse poziţii înalte şi în timpul fostului regim sovietic. Constituţia a fost modificată în 2016; preşedintele are în prezent un mandat de şapte ani. Consiliul Europei, în cadrul căruia funcţionează CEDO, a criticat reforma constituţională azeră, considerând că 'perturbă grav echilibrul puterilor', acordând şefului statului o autoritate 'fără precedent', conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel