CEDO a condamnat România. Kovesi, acuzată de blocarea anchetei

CEDO a respins apelurile Lituaniei și României împotriva condamnărilor pentru participarea la programul închisorilor secrete al CIA. Doi prizonieri și-au găsit dreptatea la CEDO: Abd al-Rahim al-Nashiri (contra României) şi Abu Zubaydah (contra Lituaniei). 

Cei doi au afirmat că au fost deținuți în secret în închisori CIA, unde au fost supuși la  forme de violenţă morală şi fizică. Judecătorii CEDO au respins apelul României în unanimitate. 

România trebuie să-l despăgubească pe Abd al-Rahim al-Nashiri cu 100.000 de euro. România e acuzată de încălcări privind interdicţia torturii, dreptul la libertate şi la siguranţă ale reclamanţilor, respectarea vieţii private şi dreptul la un recurs eficient. 

Evz.ro amintește că Ion Cristoiu a dat, în urmă cu doi ani, o înregistrare conform căreia fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, ar fi mințit Parlamentul European cu privire la centrele de tortură din România. Daniel Dragomir explica că Laura Codruța Kovesi nu a dispus efectuarea unei anchete în cazul închisorilor CIA, deşi acest lucru fusese solicitat de către Parlamentul European timp de doi ani consecutiv, în 2012 şi 2013. Procurorii au declanșat ancheta abia la un an de la solicitarea CEDO, la insistențele PE. Tot Dragomir susţine în înregistrarea publicată în urmă cu doi ani că fosta şefă a DNA a împiedicat ancheta la cererea fostului primadjunc al SRI, Florian Coldea, potrivit sursei citate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel