'Ceasul Apocalipsei', menţinut la 2 minute de miezul nopţii

Ceas
Ceas

Comisia de experţi din cadrul Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) a hotărât ca pentru acest an 'Ceasul Apocalipsei' (Doomsday Clock) să fie menţinut la ora stabilită de anul trecut - 2 minute de miezul nopţii, informează Live Science.

Acest ceas simbolic măsoară apropierea umanităţii de distrugere totală în urma propriilor sale acţiuni nocive. El s-a apropiat în 2018 cu încă 30 de secunde de miezul nopţii, momentul similar cu Armagedonul, în contextul îngrijorărilor tot mai mari legate de armele nucleare şi schimbarea climatică. Bulletin of the Atomic Scientists (BAS), o organizaţie formată din oameni de ştiinţă şi experţi care evaluează progresul ştiinţific dar şi riscurile care planează asupra umanităţii, a anunţat joi că 'ora' pe Ceasul Apocalipsei din acest an va rămâne aceeaşi ca anul trecut.

Limbile ceasului au mai fost atât de aproape de miezul nopţii doar în 1953, după testele bombei cu hidrogen efectuate atât de SUA, cât şi de URSS, ceea ce a dat atunci startul unei curse a înarmării nucleare. În 2018, ora Ceasului Apocalipsei a fost menită să reflecte eşecul eforturilor globale de a reduce dependenţa de armele nucleare şi riscul utilizării acestora, precum şi creşterea numărului de ameninţări legate de folosirea armelor atomice, dar şi reacţia globală insuficientă pentru combaterea impactului încălzirii globale.

Aceste riscuri sunt încă prezente, conform BAS, motiv pentru care comisia a hotărât să nu modifice ora indicată de acest orologiu simbolic. 'Deşi ora indicată a rămas neschimbată din 2018, această decizie nu trebuie interpretată drept un semn de stabilitate ci drept un avertisment extrem de serios la adresa liderilor dar şi a oamenilor din întreaga lume', a declarat Rachel Bronson, preşedinte şi CEO al BAS.

De două ori pe an experţii din cadrul BAS evaluează evenimentele şi ameninţările existente la scară globală şi decid dacă trebuie modificată ora indicată de Ceasul Apocalipsei şi în ce sens trebuie mutate limbile acestui orologiu (dacă trebuie sau nu mutate). În 2018 ei au ajuns la concluzia că dubla ameninţare a unui război nuclear şi a încălzirii globale împinge planeta spre distrugere. Aceste două ameninţări conturează şi în 2019 un status quo periculos şi instabil botezat de experţii BAS drept 'noua anormalitate', conform lui Bronson, notează Agerpres.

VEZI ȘI: Interceptări Mihaela Rădulescu, abuz DNA. Mircea Badea, replică NEROSTITĂ de Andreea Marin


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel