Ceaiul de sunătoare, soluție pentru boala viitorului

Sunătoarea este una dintre cele mai cunoscute plante folosite în fitoterapia din întreaga lume.
În Grecia antică era folosit în lupta cu febra, la curăţarea rănilor şi la tratarea arsurilor superficiale.

În zilele noastre oamenii de ştiinţă au descoperit că sunătoarea are chiar si proprietăţi antivirale şi antibacteriene.

Reputația sunătoarei ca medicament este, în momentul acesta, probabil cea mai solidă, ea fiind cea mai bine documentată din punct de vedere științific, dintre toate plantele medicinale.
De asemenea, se pare că are un rol în normalizarea nivelului de serotoninaă. De aceea este cunoscută ca antidepresiv. Depresia şi unele dureri de cap sunt datorate de dezechilibre ale concentraţiilor de serotonină, dezechilibre ce pot fi reparate cu succes cu ceai de sunătoare.

Una din componentele active este hiperforina, care este eficace în tratamentul alcoolismului cu toate că doza optimă și de siguranţă în acest caz nu au fost studiate in profunzime. Acest component are şi proprietăţi antibacteriene împotriva bacteriilor gram-negative.

Folosirea sa ca remediu topic în tratarea rănilor infectate, arsurilor şi durerilor musculare se datorează efectelor sale antibacteriene şi antiinflamatoare.

Un studiu condus de o echipă de la Undivesidad Complutence de Madrid, sugerează că sunătoarea conţine compuşi activi cu acţiune antioxidantă care pot ajuta la reducerea degenerării neuronale cauzată de boala Parkinson.

Este folosit şi pentru tratarea gastritelor şi ulcerelor gastrice.

Ceaiul de sunătoare – campion în lupta cu depresia

Într-o lume în care evenimentele se desfăşoară într-un ritm ameţitor, într-o economie care pare să ne pună tot mai mult la încercare, în care facem faţă tot mai greu provocărilor financiare, profesionale, emoţionale, din ce în ce mai mulţi oameni suferă de depresie.

Studii recente au arătat că sunătoare poate fi la fel de eficace ca şi medicamentele antidepresive, dar cu mult mai puţite efecte adverse.

O ediție a British Medical Journal conţine o analiză a 25 de studii care sugerează că sunătoarea (Hypericum perforatum) este mai eficace decât orice alte medicamente antidepresive însî fără reacţii adverse cum ar fi durerile de cap sau vărsăturile. Dr. Cynthia Mulrow, unul din autorii studiului, afirmă că aceste rezultate nu sunt surprinzătoare.

„Multe din cele mai cunoscute medicamente au la bază substanţe extrase din plante. Cercetările asupra substanțelor active din sunătoare sunt grăbite și de faptul că în acest moment depresia afectează deja 10% din populația Europei, fiind și una dintre principalele cauze de suicid. În viitor, oamenii de știință apreciază că modul precipitat de viață al omului modern va face ca peste 40% din populația lumii să sufere de diferite forme de depresie.

Cercetătorii din Europa studiază această plantă de câteva decenii. Ea este disponibilă sub formă de tinctură, capsule sau ceaiuri.

Sunătoarea conţine hipericina care inhibă monoamină oxidaza, cea care este răspunzătoare din punct de vedere chimic de declanşarea depresiei. Se pare că hipericina nu acţionează singură. Ca multe alte plante, sunătoarea conţine un complex de componente care au rol antidepresiv. La pacienţii care suferă de depresie, în urma tratamentului cu sunătoare s-a observat o diminuare a stărilor depresive, mai multă poftă de viaţă, încredere în sine şi restabilirea unui program normal de somn.

Foarte interesant este un studiu clinic care a demonstrat eficacitatea extractului de sunătoare comparativ cu antidepresive ca maprotilin clorhidrat şi imipramină.

Citește și: STUDIU Consumul regulat de nuci poate preveni cancerul la sân

Într-un studiu clinic pe 135 de pacienţi cu depresie care au primit fie extract de sunătoare (900 mg/zi) sau imipramină (75 mg/zi) timp de 6 săptămâni s-au observat următoarele:

- Pe scara Hamilton de evaluare a depresiei s-a observat o îmbunătăţire cu 56% în grupul care a fost trata cu sunătoare faţă de 45% în grupul care a fost tratat cu imipramină. Diferenţele pe scala CGI sau Zerssen au fost puţin mai mari pentru sunătoare, dar nu au fost semnificative din punct de vedere statistic. Reacţiile adverse au apărut la 16% dintre pacienţii trataţi cu imipramidă şi la doar la 12% dintre pacienţii trataţi cu sunătoare.

Ceai de sunătoare – Mod de administrare

Ceaiul de sunătoare se prepară prin adăugarea a două liguri de flori la o ceașcă de apă fierbinte. Acest ceai se bea de trei ori pe zi, timp de 6 săptămâni, apoi se face o pauză de două săptămâni. Puteţi să beţi ceaiul îndulcit cu miere, pentru a diminua gustul amar.

Ceaiul de sunătoare ajută și în tratarea bolilor digestive și hepatice, calmează iritațiile și vindecă arsurile pielii. Iată care sunt beneficiile ceaiului de sunătoare de care ar trebui să te bucuri și tu imediat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel