Ce trebuie să iei la biserică de Paște, în noaptea de Înviere

Paște
Paște

În noaptea de Înviere, de Paște, creștinii merg la biserică. Cu o lumânare în mână, oamenii așteaptă Lumina Sfântă.

Există o tradiție veche, în mare parte uitată, dar care este păstrată în unele zone ale României. Vorbim despre locurile unde tradițiile rămân încă vii.

În noaptea de Înviere, creștinii ar trebui să meargă la biserică, la slujbă, cu un coș în care să fie puse preparatele pe care le-au pregătit pentru Paște. În coș se pun ouă roșii, cozonac, pască, drob și alte bucăți specifice de Paște.

VEZI ȘI: Lumina Sfântă de Paște: Un preot spune ce să faci cu lumânarea de la Înviere

În prima zi de Paște, tradiția spune că membrii familiei trebuie să măcânce, întâi de toate, preparatele din coș și apoi din celelalte produse tradiționale.

Lumina Sfântă de Paște, un miracol

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Lumina este adusă credincioşilor de patriarhul Ierusalimului.

VEZI ȘI: Lumina Sfântă de Paște. Ce înseamnă dacă se stinge lumânarea în drum spre casă

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare - pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare - sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel