Ce scrie presa internațională despre proteste și Iohannis

Klaus Iohannis proteste
Klaus Iohannis proteste

Protestele de duminică seară împotriva grațierii, care au scos în stradă zeci de mii de oameni și chiar pe Klaus Iohannis, au ajuns în presa internațională. 

”Mii de oameni se alătură protestelor antiguvernamentale din România împotriva unor proiecte de reforme legislative”, scrie Reuters, care adaugă că românii au protestat ”față de intențiile guvernului de a decriminaliza anumite infracțiuni și de a grația anumiți condamnați prin decrete de urgență despre care criticii spun că amenință să submineze combaterea corupției la nivel înalt. (...) Președintele Iohannis li s-a alăturat pentru scurt timp”. 

Agenția DPA notează că ”mii de români l-au avut alături de ei pe președintele Klaus Iohannis la un protest de stradă în București, duminică, împotriva planurilor guvernului de a relaxa legile anti-corupție”. 

BBC subliniază că premierul Sorin Grindeanu a explicat că  măsura va reduce supraaglomerarea din închisori, în timp ce criticii săi îl acuză că încearcă să îşi elibereze aliaţii condamnaţi pentru corupţie şi cer ca propunerile să fie dezbătute în Parlament. Televiziunea britanică precizează că preşedintele Klaus Iohannis, care ”a promis să elimine corupţia înrădăcinată”, s-a alăturat manifestanţilor, spunând că sunt indignaţi pe bună dreptate.

AFP notează că ”Peste 10.000 de români, printre care și președintele Klaus Iohannis, au ieșit în stradă duminică pentru a protesta împotriva unui decret care ar permite unor politicieni să scape de urmărirea penală”. 

”Guvernul social-democrat al lui Sorin Grindeanu a publicat miercuri două ordonanțe de urgență în virtutea cărora circa 2.500 de deținuți care ispășesc pedepse de până la cinci ani închisoare ar fi grațiați, în timp ce mai multe infracțiuni ar fi decriminalizate.

[citeste si]

Ministrul justiției, Florin Iordache, a justificat cele două proiecte, care după părerea sa ar permite decongestionarea închisorilor.

Dar CSM, procurorul general Augustin Lazăr, șefa Parchetului Anticorupție (DNA) Laura Codruța Kovesi, președinta Înalte Curți de Casație și Justiție Cristina Tarcea, precum și numeroase organizații neguvernamentale au denunțat la unison cele două proiecte.

Comisia Europeană, care urmărește îndeaproape reforma justiției în România, avertizase în raportul său anual din 2015 asupra oricărui proiect de lege care ar avea ca efect 'albirea unor indivizi condamnați pentru delicte de corupție'”, transmite AFP.

Politico.eu notează că Guvernul a fost învestit datorilor promisiunile cu privire la salarii și pensii și atrage atenția asupra declarațiilor politicienilor care spun că un astfel de proiect nu era în program. Portalul transmite și declarația lui Liviu Dragnea, care vorbea de un început de lovitură de stat: ”El a spus că susţine acţiunile anticorupţie care sunt împotriva 'corupţiei reale', fără a explica ce este aceasta”. 

Jurnaliştii portalului notează că protestul vine după ce, în noaptea de vineri spre sâmbătă, încă un club faimos din Bucureşti a fost distrus de un incendiu. Politico transmite că Guvernul tace în ceea ce privește protestele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel