Urmărește emisiunea live


Comisia Europeană: România, probleme cu încasarea TVA-ului

Comisia Europeană a prezentat un studiu potrivit căruia România se alfă în topul primelor șase țări care au probleme cu încasarea TVA-ului.

Ţările Uniunii Europene au pierdut în 2016 venituri de aproape 150 de miliarde de euro din Taxa pe Valoare Adăugată (TVA), potrivit unui studiu publicat vineri de Comisia Europeană.

Aşa-numitul "deficit de încasare a TVA-ului" indică diferenţa dintre veniturile din TVA preconizate şi suma colectată efectiv. Deşi statele membre au depus eforturi considerabile pentru a îmbunătăţi colectarea TVA-ului, din cifre reiese că sunt necesare o reformă a sistemului TVA actual al UE şi o mai bună cooperare la nivelul Uniunii, astfel încât statele membre să poată utiliza la maximum veniturile din TVA în bugetele lor.

Această situaţie se va îmbunătăţi substanţial 

În termeni nominali, deficitul de încasare a TVA-ului a scăzut cu 10,5 miliarde de euro, ajungând la 147,1 miliarde de euro în 2016, adică la 12,3% din veniturile totale din TVA faţă de 13,2% în anul precedent. Performanţele individuale ale statelor membre variază încă în mod semnificativ. Deficitul de încasare a TVA-ului a scăzut în 22 de state membre, Bulgaria, Letonia, Cipru şi Olanda înregistrând performanţe foarte bune, şi anume o scădere de peste cinci puncte procentuale a pierderilor din TVA fiecare. Cu toate acestea, deficitul de încasare a TVA-ului a crescut în şase state membre, respectiv România, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia şi Franţa.

"Statele membre au îmbunătăţit colectarea TVA-ului pe întreg teritoriul UE, ceea ce este lăudabil şi trebuie recunoscut. Este însă inacceptabil ca bugetele naţionale să piardă 150 de miliarde de euro pe an, mai ales atunci când 50 de miliarde din această sumă umflă buzunarele infractorilor, ale celor care comit fraude şi probabil chiar ale teroriştilor. Această situaţie se va îmbunătăţi substanţial numai prin reforma în domeniul TVA pe care am propus-o cu un an în urmă. Invit statele membre să avanseze în direcţia sistemului definitiv de TVA înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2019", a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă.

Acord pentru o reformă care să reducă frauda la TVA

Deşi s-au înregistrat progrese mari în ceea ce priveşte îmbunătăţirea colectării şi a gestionării TVA-ului la nivelul UE, statele membre ar trebui să avanseze în acest moment către un acord cât mai rapid asupra reformei mult mai ample menite să reducă frauda în materie de TVA în sistemul UE, aşa cum a propus Comisia anul trecut. Această reformă profundă ar îmbunătăţi şi ar moderniza sistemul atât pentru guverne, cât şi pentru mediul de afaceri şi l-ar face astfel mai robust şi mai simplu de utilizat de către companii, se arată în studiul publicat de Comisia Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel