Partidul Conservator vrea să știe care sunt punctele de vedere ale Bisericii Ortodoxe Române în privința mai multor chestiuni care suscită dezbateri fără precedent în întreaga lume, inclusiv în România, precum uniunile civile şi căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, problema avortului, a suveranităţii naţionale şi a statului naţional unitar în contextul globalizării.
Deoarece recentele dezbateri privind toate aceste teme "nasc diviziuni sociale de un nivel neîntâlnit până acum", PC și-ar dori ca BOR și Sfântul Sinod să prezinte spre ce atitudine cred că trebuie să tindă clasa politică, având în vedere că majoritatea populației percep această instituție "ca pe un înalt reper moral".
"Partidul Conservator a transmis astăzi (vineri - n.r.) o scrisoare Bisericii Ortodoxe Române prin care solicită un punct de vedere în privinţa unor dileme şi provocări ale modernităţii ce suscită dezbateri fără precedent în întreaga lume cu privire la uniunile civile şi căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, problema avortului şi a suveranităţii naţionale şi a statului naţional unitar în contextul globalizării", se arată într-un comunicat remis de PC, potrivit Mediafax.
Căsătoriile între homosexuali și avorturile au ajuns la BOR
PC întreabă "ce poziţie sugereaza Biserica Ortodoxă Română clasei politice din România", privind uniunile civile şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex.
"Partidul Conservator pune la baza tuturor acţiunilor şi demersurilor sale valorile fundamentale conservatoare: familia şi integritatea naţionala. În contextul recentelor dezbateri cu un grad de polarizare extrem de ridicat din Europa şi din lume în chestiunea uniunii civile şi a căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex - şi care nasc diviziuni sociale de un nivel neîntâlnit până acum - ce poziţie sugereaza Biserica Ortodoxă Română clasei politice din România? Către ce soluţie a acestei spinoase probleme, corelată în unele state şi cu problema adopţiei copiilor de către cuplurile de acelaşi sex, crede Biserica Ortodoxă Română că trebuie înclinată balanţa?", se arată în documentul citat.
Nici problema avortului nu a fost omisă în solicitarea PC.
"În extrem de complexa chestiune a avortului şi a condiţiilor în care se face acesta, soluţionată în mod complet diferit de anumite state în egală măsură europene, precum Anglia şi Polonia, spre ce atitudine crede Biserica Ortodoxă Română că trebuie să tindă clasa politica, în contextul unei scăderi demografice notabile în România şi în multe ţări din Europa?", se mai arată în scrisoare.
Suveranitatea națională și statul unitar național, o chestiune dificilă
PC vrea să cunoască punctul de vedere al BOR și în problema suveranității naționale. "În sfârşit, în chestiunea ce se anunţă extrem de dificilă a suveranităţii naţionale şi a statului naţional unitar în contextul globalizării şi al tendinţei către federalizare a mai multor continente şi popoare, extrem de relevantă astăzi, în contextul revizuirii Constituţiei, ce poziţie adoptă Biserica Ortodoxă Română şi Sfântul Sinod?", potrivit documentului PC.
PC își motivează cererile, precizând că este important punctul de vedere, deoarece "Biserica Ortodoxă Română şi valorile tradiţionale conservatoare reprezintă repere morale esenţiale într-o lume adeseori amorală. Orice chestionare şi sondare a cetăţenilor României arată importanţa covârşitoare acordată de aceştia problemei familiei, copilului, suveranităţii şi integrităţii naţionale. De asemenea, în aceleaşi sondaje efectuate în rândul populaţiei, Biserica Ortodoxă Română are întâietate în privinţa încrederii cetăţenilor. Este, în acest context, necesară, din partea partidelor politice în general şi a Partidului Conservator în special, o cultivare a dialogului etic cu instituţia pe care majoritatea populaţiei o percepe ca pe un înalt reper moral", se precizează în comunicat.
Deputatul Remus Cernea, lider al Partidului Verde, a anunțat recent că intenţionează să propună legalizarea parteneriatului civil între homosexuali, iar preşedintele Forumului Constituţional, Cristian Pîrvulescu, a declarat miercuri că, în perspectiva unui nou tratat european, România ar putea fi nevoită să modifice articolul 1 al Constituţiei, astfel încât „să oferim mai clar elementele de suveranitate Bruxelles-ului".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News