EXCLUSIV  Ce facem dacă avem o stimă de sine scăzută. Răspunsul psihologului

femeie
femeie

Este extrem de important modul în care ne simţim şi gândim despre noi înşine. O părere bună despre noi, despre cine suntem şi ce facem, iubirea purtată pentru noi înşine este din ce în ce mai rară în societatea de astăzi.

Stima de sine reprezintă modul în care ne percepem şi în care ne preţuim, se bazează pe convingerile noastre despre noi înşine. Persoanele cu un nivel înalt al stimei de sine se preţuiesc ca persoane, îşi recunosc punctele tari şi slabe, sunt capabile să ia decizii şi să se afirme, nu le este frică de eşec şi de greşeli din care ştiu că pot învăţa, sunt pregătite să experimenteze lucruri noi sau dificile, au compasiune faţă de ele însele, nu se învinovăţesc pe nedrept şi consideră că merită să fie fericite.

Pentru a îmbunătăţi stima de sine este util să ne cunoaştem pe noi înşine cât mai bine, să conştientizăm ce înseamnă stima de sine şi ce cauze au condus la afectarea ei.

Atunci când avem o stimă de sine scăzută, simţim că nu putem să reuşim, că nu avem nimic să oferim celorlalţi. Dar cum putem vedea ce avem de oferit dacă noi înşine ne sabotăm singuri prin faptul că ne trasăm propriile limite? Când credem că nu putem, chiar aşa este, căci nu putem depăşi limite fără să credem în noi. Atunci când începem să credem în noi, nu numai că trecem la acţiune, dar descoperim noi posibilităţi în noi, lucruri pe care nu le-am avut în vedere, pe care nu le-am gândit încă. Noi învăţăm prin exersare şi erori, prin asumarea de riscuri şi încercarea de lucruri noi.

Există diverse cauze care determină scăderea stimei de sine şi acestea diferă de la o persoană la alta. Experiențele de viață dificile pot fi adesea factorii declanşatori: agresiunile, abuzurile, stresul permanent, discriminarea, prejudecăţile, stigmatizarea, problemele de sănătate, problemele la locul de muncă sau în timpul studiului, pierderea locului de muncă, dificultatea de a găsi un loc de muncă, problemele în relaţii, despărţirile sau divorţul, problemele financiare, imaginea de sine, situaţiile în care percepem eşecul într-un mod catastrofal, în care ne este ruşine de propriile greşeli sau slăbiciuni etc.

Este important să nu uităm că avem tot dreptul să ne simţim fericiţi cu noi înşine şi să ne iubim.

Schimbarea poate părea dificilă, dar procesul prin care încercăm să ne creştem stima de sine este cel care contează: fiţi buni cu voi înşivă, aveţi grijă de voi cum aţi avea grijă de persoana cea mai dragă, încercaţi să observaţi lucrurile bune şi să aflaţi mai multe despre voi, porniţi în explorarea de sine: ce vă face fericiţi, ce are un sens pentru voi, ce preţuiţi? Cei mai fericiţi şi împliniţi oameni sunt cei care au ajuns la o cunoaştere profundă de sine. Permiteţi-vă să simţiţi, să experimentaţi emoţiile, să le conştientizaţi aici şi acum, întrebaţi-vă ce înseamnă respectul de sine pentru voi.

Nu vă criticaţi punctele slabe, ci trataţi-le cu compasiune, învăţaţi să fiţi asertivi şi stabiliţi-vă provocări. Nu vă mai comparaţi cu ceilalți, ce ne lasă aceştia să vedem, ce ne împărtăşesc despre ei nu este imaginea completă. De asemenea, ce se potriveşte altora, nu ni se potriveşte neapărat şi nouă. Suntem unici, de aceea, compararea cu ceilalţi este inutilă. Nu este suficient doar să fim conştienţi de punctele noastre tari şi slabe, ci să fim flexibili şi deschişi spre noi experienţe, spre noi idei, noi oportunităţi, noi moduri de a privi lucrurile, spre a înlătura vechile concepţii nesănătoase; doar aşa putem face loc schimbării, unui sistem de gândire sănătos, doar aşa ne putem dezvolta personal. De asemenea, este necesar să ne bazăm stima de sine pe concepţii realiste şi nu pe o imagine veche despre sine care nu mai există. Chiar dacă am fost cândva buni la ceva, dacă acum nu mai suntem, e sănătos să ne adaptăm propriile convingeri despre sine şi despre punctele forte la realitatea din prezent. Spuneţi-vă lucruri pozitive, înconjuraţi-vă cu căldură şi compasiune. Stabiliţi-vă expectaţii realiste, nu alergaţi după perfecţiune, ci apucaţi-vă să vă stabiliţi obiective, porniţi în îndeplinirea lor şi fiţi pregătiţi să greşiţi, este inevitabil şi sănătos.

Dacă doriţi să abordez un anumit subiect, aştept comentariile dvs. pentru a dezbate pe larg subiectul respectiv în următorul articol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel