Ce este stomatologia digitală și cui se adresează

Odată cu progresul tehnologiei, stomatologia digitală nu mai este un domeniu exclusivist, ci a devenit o necesitate, având avantaje semnificative față de stomatologia convențională.

Condilografia și scanarea intraorală sunt doua dintre cele mai căutate și aplicate metode digitalizate.

Dr. Andi Drăguș, medic specialist în implantologie, periodontologie, sistem cranio-mandibular, estetică dentară și unul dintre puținii specialiști din România în analiza condilografică, explică în detaliu ce presupune atât condilografia, cât și scanarea intraorală.

Condilografia, avantajul unei diagnosticări complexe

Condilografia este o tehnică de diagnosticare non-invazivă a articulației temporo-mandibulare (ATM). Este recomandată în cazurile reabilitărilor complexe, pe dinți naturali și implanturi dentare, precum și în tratamentele ortodontice.

„Aceasta se realizează cu ajutorul condilografului, care este un dispozitiv complex, cu o componentă mecanică și una electronică, conectată la un computer, ce conține un soft cu ajutorul căruia, medicul dentist, cu specializare pe sistem cranio-mandibular poate vizualiza obiectivele viitoare ale tratamentului medical. Condilograful înregistrează micronic toate mișcările de dinamică ale mandibulei – rotația și translația, permițând setarea și personalizarea obiectivelor tratamentului stomatologic”, explică dr. Andi Drăguș.

Avantajele condilografiei sunt nenumărate. În primul rand, diagnosticararea celor două articulații temporo-mandibulare este precisă, oferind o predictibilitate a planului de tratament. Un al doilea avantaj îl reprezintă lipsa riscului de dezechilibrare a sistemului cranio-mandibular în urma lucrărilor protetice. De asemenea, timpul de lucru în cabinet la multiple probe este micșorat. Mai mult decât atât, persoanele care au probleme la nivelul cranio-mandibular și prezintă simptome precum: durere la nivelul articulației temporo-mandibulare, în zona urechii, a cefei, a gâtului, la deschiderea largă a gurii și chiar în timpul masticației, le pot depista acum cu ajutorul acestei analize rapide.

Indiferent că avem un plan de tratament protetic cu protezare pe implanturi sau combinat implanturi cu dinți naturali, un wax-up diagnostic, un aparat ortodontic, o repoziționare mandibulară, o intervenție de chirurgie dentară, toate aceste planuri de tratament trebuie realizate extra oral. De aceea este nevoie de un dispozitiv care să le susțină foarte exact față de realitatea intraorală.

Scanarea intraorală, cea mai rapidă și comodă metodă de amprentare dentară

Scanarea intraorală este cea mai recentă, exactă, confortabilă și rapidă metodă de redare a câmpului protetic, fiind un dispozitiv care realizează aproximativ 3.000 de poze tridimensionale pe secundă, într-un soſt special, oferind o acuratețe maximă.

„Procedura este extrem de rapidă, de aproximativ 2 minute pentru a scana o arcadă dentară, în timp ce ocluzia dentară necesită doar 40-60 secunde. Toate aceste informații se transmit apoi prin internet direct către laboratorul de tehnică dentară, evitându-se, astfel, deformările și eventualele modificări din timpul transportului între cabinet și laborator", adaugă dr. Andi Drăguș, absolvent a patru masterate la Universitatea de Medicină din Berna, cu o specializare pe tema Sistem Cranio-Mandibular la Viena și cu un doctorat în implantologie în desfășurare.

Scanarea intraorală este ultima tehnologie folosită pentru realizarea planurilor ortodontice, prin care medicii și tehnicienii dentari pot reproduce forma și mărimea exactă a dinților în diverse materiale, folosindu-le ca modele. Ulterior pe acestea se pot face anumite măsurători, se pot proba aparate ortodontice și lucrări dentare înainte de a fi probate și finalizate în cavitatea bucală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel