Ce a zis Jens Stoltenberg (NATO) de față cu Ludovic Orban la Bruxelles

Rodica Mitu / 09 ian 2020 / 17:05
Ludovic Orban foto Agerpres
Ludovic Orban foto Agerpres

Jens Stoltenberg a vorbit cu Ludovic Orban, la Bruxelles, despre tensiunile recente din Orientul Mijlociu.  

„Domnule prim-ministru, tocmai ce am discutat despre recentele tensiuni din Orientul Mijlociu. Situația din regiune rămâne volatilă și fragilă. Nu este în interesul cuiva de a avea un nou conflict. Pacea și stabilitatea în Orientul Mijlociu este importantă pentru toți aliații NATO iar aceștia continuă să se consulte în strânsă relație. Ieri (miercuri - n.r.) am vorbit cu președinte Trump. A cerut ca NATO să fie mai implicată în Orientul Mijlociu. NATO are potențialul de a contribui mai mult la stabilitatea din regiune și a luptei împotriva terorismului internațional și analizăm ce mai putem face. În această săptămână am vorbit cu prim-ministrul irakian Mahdi. Am reiterat angajamentul ferm al NATO în lupta împotriva terorismului și a pregătirii și capacității de construcție în misiune pentru a preveni întoarcerea inamicului nostru comun, ISIS. Am fost de acord asupra nevoii de reținere și deescalare în regiune", a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă susținută alături de Ludovic Orban, joi la Bruxelles.

Acesta a adăugat că Alianța își va menține prezența în Irak.

„Îi mulțumesc României pentru contribuția sa la misiunea NATO din Irak. Siguranța personalului nostru este prioritară. Pentru moment, am suspendat antrenametele și am luat precauțiile pentru a proteja oamenii noștri. Aceasta include repoziționarea personalului în locații diferite atât în interiorul cât și în exteriorul Irak. NATO menține prezența în Irak și ține legătură cu autoritățile de acolo", a completat secretarul general al NATO.

El a mai afirmat că Alianţa Nord-Atlantică analizează constant consolidarea prezenței în zona Mării Negre, în contextul în care România, Bulgaria și Turcia au ieșire la mare.

„Marea Neagră este un punct strategic important pentru NATO, astfel încât am crescut prezența Alianței în regiunea Mării Negre atât pe uscat cât și pe mare dar și în aer. Evaluăm constant nevoia de a ne întări prezența în această regiune și trebuie să ne amintim că avem trei dintre membrii ai Alianței noastre România, Bulgaria și Turcia cu ieșire la Marea Neagră dar și doi parteneri apropiați Ucraina și Georgia, care sunt de asemenea țări cu ieșire la Marea Neagră", a explicat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a mai spus că Alianța colaborează cu aceste țări, le ajută și exersează alături de ele. Stoltenberg a vorbit și despre contribuția României la NATO.