CE, infringement împotriva României. Ministerul Mediului, precizări

Comisia Europeana
Comisia Europeana

Ministerul Mediului a luat act de notificările Comisiei Europene privind punerea în întârziere (infringement) a României faţă de anumite aspecte care vizează protecţia mediului şi va continua şi intensifică eforturile pentru soluţionarea urgentă a acestor speţe, după cum urmează

În ceea ce priveşte monitorizarea calităţii aerului, aşa cum stipulează comunicarea publică a Comisiei Europene, România a realizat, în ultima perioadă, paşi importanţi pentru modernizarea şi eficientizarea Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului. Evaluarea calităţii aerului este o prioritate pentru autorităţile de mediu şi, în acest sens, au fost identificate şi realizate o serie de acţiuni în vederea conformării la cerinţele directivelor europene din domeniu. Având în vedere dinamică economică şi demografică, precum şi dezvoltarea urbană la nivel naţional,  s-a impus o restructurare a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului, prin reconfigurarea unor puncte de măsurare existente (redefinire/ relocare) şi prin instalarea unor puncte noi de măsurare. România deja a trecut la realizarea acestor măsuri prin utilizarea finanţării din Fondul pentru Mediu ('Programul naţional de dezvoltare şi optimizare a RNMCA'), precum şi din fonduri europene (proiect POIM 'Îmbunătăţirea sistemului de evaluare şi monitorizare  a calităţii aerului la nivel naţional').

În privinţa existentei unor instalaţii industriale care funcţionează fără acte de reglementare în domeniul mediului, în toate aceste şase cazuri menţionate de CE, Garda Naţională de Mediu a aplicat amenzile prevăzute de lege şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii. Toţi cei şase agenţi economici au contestat în instanţă deciziile autorităţilor de mediu. Procesele sunt pe rol în diverse etape de desfăşurare.

Reţeaua Natura 2000 



Referitor la Reţeaua Natura 2000 şi o desemnare insuficientă de situri de importanţă comunitară (SCI), Ministerul Mediului a propus, recent, un proiect prin care să se analizeze reţeaua Natura 2000 existentă la nivel naţional. Prin acesta,  completăm datele solicitate de Comisia Europeană şi, după caz, propunem desemnarea de SCI-uri noi. Finanţarea este asigurată, până în 2021, din Fondul pentru Mediu.

Şi în ceea ce priveşte Regulamentul UE privind gazele fluorurate, România a făcut progrese importante. Proiectul de act normativ care prevede sancţiuni pentru aspectele prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 517/ 2014 privind gazele fluorurate cu efect de seră şi revizuieşte rolul autorităţilor competente, este în faza de aprobare interministerială. Noul act normativ corelează noile prevederi ale Regulamentului cu rolul deja stabilit al acestora prin Hotărârea de Guvern nr. 939 /2010, care se va abroga la data intrării în vigoare a noii propuneri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel