Promisiunile Guvernului Ludovic I, praf în ochii electoratului. CCR, decizii grele pentru Orban

Curtea Constituţională a României a dat mai multe lovituri grele Guvernului Orban, demis prin moţiune de cenzură. Măsurile adoptate de liberali au picat pe masa CCR, singura care rămâne în picioare fiind asumarea pe bugetul de stat. 

Angajarea răspunderii pe modificările la OUG 114/2018 a fost declarată neconstituţională de CCR, astfel că mai multe măsuri luate de Guvernul Orban sunt anulate. 

Interzicerea cumulului pensiei cu salariul, picată 

În urma deciziei CCR, se elimină interzicerea cumulării pensiei cu salariul pentru angajații de la stat, prevedere care era cuprinsă în proiectul pe care Guvernul și-a angajat răspunderea. Aceasta era una dintre măsurile pe care PNL le-a promovat şi înainte de venirea la guvernare. 

Legea privind transportul de persoane, neconstituţională 

Curtea Constituțională a admis sesizarea PSD pe tema abrogării OUG 51, proiect de lege pentru care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea. PSD a contestat la CCR în decembrie legea pentru abrogarea acestei ordonanțe de urgență, care vizează transportul de persoane. 

Semnatarii sesizării au menţionat că proiectul de lege privind aprobarea acestei ordonanţe se află în dezbatere la Camera Deputaţilor. De asemenea, social-democrații argumentează că potrivit articolului 61 din Constituție, "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării", conform Digi24. 

Singura asumare de răspundere a Guvernului Orban în faţa Parlamentului declarată constituţională rămâne, astfel, angajarea pe legea bugetului de stat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel