CCR, decizie după sesizare PNL privind funcţionarea Comisiei SRI

Rodica Mitu / 25 oct 2017 / 12:24

Curtea Constituţională a României (CCR) discută pe data de 15 noiembrie sesizarea PNL referitoare la hotărârea Parlamentului care modifică modul de funcţionare a Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. 

Marţi, liberalii au atacat la CCR Hotărârea 85/2017 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei comune pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Amintim că liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a afirmat marţi, la Parlament, că această hotărâre modifică statutul consfinţit de Constituţie pentru organismele Parlamentului. Potrivit acesteia, a obliga o persoană să se prezinte la Comisia SRI încalcă Legea fundamentală.

[citeste si]

PNL invocă şi extinderea neconstituţională a obligaţiei de informare a Parlamentului de către Guvern şi celelalte organe ale administraţiei publice şi în sarcina altor subiecte de drept şi încălcarea dispoziţiilor referitoare la inviolabilitatea libertăţii individuale coroborat cu restrângerea unor drepturi şi libertăţi. 'Situaţia excede dispoziţiile constituţionale referitoare la inviolabilitatea libertăţii individuale atunci când legiuitorul procedează la instituirea unei obligaţii cetăţeneşti de prezenţă în faţa unei comisii permanente care are ca atribuţie controlul activităţii unui serviciu secret deoarece niciun act sau fapt realizat de un cetăţean care nu se află în raport de muncă cu serviciul secret nu poate face obiectul activităţii acestei comisii permanente. Audierea poate fi realizată numai dacă această comisie cu caracter permanent a fost învestită de Parlament cu prerogativă de comisie de anchetă', se precizează în sesizarea adresată CCR.