Cazul Ditrău. Avocatul poporului, precizări privind conflictul și situația în comunitate

Renate Weber
Renate Weber

Avocatul Poporului arată că s-a sesizat din oficiu în cazul celor doi cetățeni sri-lankezi angajați la o brutărie din Ditrău, județul Harghita.

Avocatul Poporului, Renate Weber, susține despre cazul Ditrău că tensiunile au pornit din cauza unui conflict mai vechi între brutărie și foști angajați, iar apariția celor doi cetățeni sri-lankezi a acutizat acest conflict.

În urma anchetei a stabilit că în localitatea Ditrău există un conflict local mai vechi de natură economică între societate și câțiva foști angajați ai acesteia, pe de altă parte. Apariția celor doi cetățeni sri-lankezi a acutizat acest conflict și a dus la manifestări excesive și intolerante din partea mai multor cetățeni.

Un rol însemnat l-au jucat si lipsa de informație, dar și temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetățenilor străini angajați în cadrul agentului economic. Nu în ultimul rând, reținem conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate care, de asemenea, a contribuit la aprofundarea conflictului. Trebuie menționat că situația de mai sus a fost posibilă și în contextul unor informații eronate și nefundamentate venite din surse mass-media. Avocatul Poporului precizează că mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute rețele de socializare, fapt ce a condus la propagarea acestuia în mediul online. Astfel, a fost observat faptul că vehemența manifestărilor neadecvate a dobândit amplitudine în spațiul virtual", arată într-un comunicat AVocatul Poporului, citat de Mediafax.

Situația s-a calmat

Reprezentanții Avocatului Poporului au constatat că situația s-a calmat, comunitatea regretă că s-a ajuns într-o situație nedorită, iar cei doi muncitori se simt în siguranță și continuă să meargă la lucru.

De asemenea, reprezentanții instituției Avocatul Poporului au constatat că primarul localității a gestionat corespunzător situația și a făcut tot ce era posibil pentru a evita escaladarea conflictului.

Pentru a evita pe viitor aceste situații, primarul a inițiat un dialog cu cadre universitare de la Universitatea „Babeș-Bolyai" pentru elaborarea unei campanii de informare referitoare la prevenirea și combaterea fenomenelor sesizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel