Cazul celor 43 de studenţi dispăruţi în Mexic:Noi căutări la groapa de gunoi, unde se presupune că au fost incinerate cadavrele

Reprezentanţi ai parchetului şi ai armatei au început marţi săpături în sudul Mexicului în cadrul anchetei asupra dispariţiei a 43 de studenţi într-un caz ce a bulversat societatea mexicană, relatează France Presse.

Căutările se desfăşoară la groapa de gunoi municipală Tepecoacuilco, în statul Guerrero, la aproximativ 15 kilometri de Iguala, oraşul în care studenţii au dispărut în urmă cu cinci ani, la 26 septembrie 2014, a precizat un purtător de cuvânt al familiilor celor dispăruţi. Traficanţi de droguri având legături cu poliţia sunt consideraţi responsabili de asasinarea lor, notează agenţia de presă franceză. Oficiali ai parchetului au sosit la faţa locului de duminică şi au examinat locul luni. Marţi, militarii au instalat un dispozitiv de securitate în jurul gropii de gunoi şi au început căutările în două puncte cu ajutorul a două buldozere şi camioane cu platformă basculantă, a declarat purtătorul de cuvânt al familiilor studenţilor dispăruţi, Felipe de la Cruz.

Aceste căutări fac parte dintr-o nouă anchetă condusă de Comisia Adevărului creată în ianuarie de către preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador. 'Pentru moment, nu am fost informaţi despre rezultate, ştim doar că locul rămâne păzit de către efective ale armatei', a adăugat Felipe de la Cruz. O primă anchetă a fost lansată în 2014, sub mandatul precedentului preşedinte mexican Enrique Pena Neto (2012-2018). Rezultatul său a fost însă respins de către familiile studenţilor dispăruţi şi criticat sever de către Grupul internaţional de experţi din cadrul Comisiei interamericane pentru drepturile omului.

Potrivit parchetului din acea perioadă, studenţii au fost arestaţi de poliţie, care a crezut că ei făceau parte dintr-un grup de traficanţi de droguri rival cartelului local Guerreros Unidos. Conform acestei versiuni, făcută publică la începutul anului 2015, poliţiştii i-au predat pe studenţii reţinuţi ucigaşilor din Guerreros Unidos, care i-au asasinat şi incinerat în groapa de gunoi Cocula - la 35 km de locul unde au loc noile săpături - aruncându-le cenuşa într-un râu. Familiile au denunţat nereguli în această anchetă, care a dus la punerea în libertate a peste 70 de persoane inculpate. Aceste controverse l-au determinat pe preşedintele Lopez Obrador să creeze Comisia Adevărului, care trebuie să rezolve definitiv acest caz.

Sursa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel