Cazul Benalla. Franța, zguduită de un scandal de corupție cu implicarea mafiei rusești

Franța este zguduită de un scandal de corupție la cel mai înalt nivel care implică mafia rusească.

Totul a plecat de la ”cazul Benalla”.  Colaboratorul și apropiatul președintelui Emmanuel Macron, Alexandre Benalla, jandarm în rezervă, a fost pus sub acuzare după difuzarea unor imagini care-l arată lovind protestatari la manifestaţia antiguvernamentală de pe 1 mai 2018. Acesta a fost destituit din motive profesionale și arestat preventiv după apariția imaginilor video.

Însă investigația presei din Hexagon a scos la lumină un scandal imens de corupție cu implicarea directă a mafiei rusești.

Mai exact, este vorba despre un contract de securitate pe sume uriașe semnat între oligarhul rus Iskander Makhmudov și Chori Wakrim, un apropiat al lui Bennalla, fost colaborator al președintelui Macron.

Publicația Liberation a efectuat o amplă investigație asupra acestui caz. Legăturile sunt foarte strânse, Wakrim fiind și partenerul Mariei Elodie Poitou, cea care a condus serviciul de securitate al primului ministru al Franței, Edouard Philippe și care în cursul zilei de ieri a demisionat din funcție.

Marie Poitou și Chori Wakrim au avut o întrevedere cu Alexandre Benalla, la finalul luinii iulie a anului trecut, așa cum precizează Marie Poitou într-o scrisoare trimisă procurorilor. Scrisoarea a ajuns și la Liberacion și a fost motivul principal pentru care procurorii au încercat descinderera la sediul ziarului francez Mediapart acuzat de ”încălcarea vieții private” și deținerea ilegală a scrisorii.

Contract de sute de mii de euro de la un oligarh rus, apropiat de mafie

Totul în contextul în care, în urmă cu doar câteva zile de la descindere, ziarul a publicat o înregistrare între Alexandre Benalla și Vicente Crase, în care cei doi vorbesc despre distrugerea oricăror probe compromițătoare. Fostul bodyguard al lui Macron și apropiatul său erau îngrijorați în special de legăturile care ar putea apărea din contractul semnat cu oligarhul rus Iskander Makhumudov, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, acte semnate în perioada în care Benalla lucra încă cu Emmanuel Macron.

Potrivit celor de la Mediapart, miliardarul rus Iskander Makhmudov deține un iaht și mai multe proprietăți în Franța. Oligarhul care ar fi încercat să stabilească relații la cel mai înalt nivel al președinției franceze, le-a oferit lui Benalla și Vicente Crase 300.000 de euro, bani primiți prin firma lui Crase.

Potrivit sursei citate, din 1990 oligarhul rus a stabilit relații cu mafia rusă Izmailovskaya. În 2009, instanța spaniolă a deschis o anchetă împotriva lui Iskander Makhmudov. În 2011 Spania a trimis dosarul Rusiei, dar Moscova a închis ancheta din lipsă de probe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel