Urmărește emisiunea live


Caz Khashoggi. Trump, avertisment către Arabia Saudita: Fiasco total

Preşedintele american Donald Trump a apreciat marţi seara că asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi şi încercările de a ascunde uciderea acestuia au constituit un 'fiasco total' din partea Arabiei Saudite, adăugând că SUA au iniţiat revocarea vizelor pentru saudiţii implicaţi, potrivit Reuters, AFP şi dpa.

La trei săptămâni după asasinat, presiunea internaţională asupra Riadului continuă să crească: preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut marţi pedepsirea 'tuturor persoanelor implicate, de la executanţi la comanditari', fără a menţiona totuşi numele prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, cunoscut ca 'MBS'. Erdogan a declarat că a fost o un 'asasinat politic', o 'acţiune premeditată' şi 'minuţios planificată, în avans'.

Marţi seara, Donald Trump a afirmat că prinţul saudit, cu care a vorbit luni telefonic, l-a asigurat că nu este implicat în uciderea ziaristului. 'Mi-a spus ferm că nu are nimic de-a face cu asta, că a fost (o decizie) la un nivel inferior', a declarat preşedintele american în cadrul unei reuniuni cu responsabili din armată.

Ucis la începutul lunii

Jamal Khashoggi (59 de ani), editorialist care colabora cu Washington Post, a fost ucis la 2 octombrie în interiorul consulatului ţării sale din Istanbul, unde a mers pentru a obţine documente administrative în vederea căsătoriei cu o cetăţeană turcă.

După ce mai întâi a negat moartea jurnalistului, guvernul saudit a avansat mai multe versiuni contradictorii, evocând între altele 'o altercaţie' care a luat o turnură nefericită. Riadul susţine acum că jurnalistul a fost ucis în cursul unei operaţiuni 'neautorizate' în legătură cu care MBS nu a fost informat.

Crede oare Donald Trump versiunea saudiţilor? 'Vreau să cunosc mai întâi faptele', a reacţionat el, înainte de a critica operaţiunea în sine, dar şi, mai surprinzător, modul în care a fost ulterior ascunsă.

'Au avut un plan foarte prost la origine, a fost executat foarte prost, iar operaţiunea de a ascunde a fost una din cele mai proaste din istoria operaţiunilor de disimulare', a declarat Trump la Biroul Oval. Crima şi disimularea ei au fost, în opinia sa, un 'fiasco total'. 'Nu ar fi trebuit să fie nicio execuţie sau disimulare, acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată', a declarat Donald Trump, citat de Reuters.

Rămânând evaziv cu privire la deciziile sale viitoare, preşedintele american a ţinut să sublinieze că Riadul a fost un 'aliat excelent' al Washingtonului zeci de ani şi a reamintit că regatul sunnit a fost 'unul dintre principalii investitori în Statele Unite'.

Anularea vizelor, prima decizie concretă anunţată de Washington faţă de vechiul său aliat, vizează 21 de persoane, cărora le-au fost revocate sau, după caz, interzise vizele, a precizat Heather Nauert, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

'Aceste sancţiuni nu vor fi ultimul cuvânt al SUA în acest dosar', a avertizat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo. 'SUA nu vor tolera astfel de acţiuni brutale precum reducerea la tăcere a (jurnalistului) Khashoggi, recurgând la violenţă', a afirmat el, potrivit Reuters.

Mai multe persoane implicate în asasinat

SUA au identificat mai multe persoane implicate în asasinarea lui Khashoggi şi intenţionează să aplice sancţiuni împotriva lor, inclusiv persoane care lucrează pentru guvernul Arabiei Saudite, a afirmat Mike Pompeo, citat de dpa. 'Am identificat cel puţin o parte dintre persoanele responsabile, inclusiv pe cei din serviciile de informaţii, Curtea regală, Ministerul de Externe şi alte ministere din Arabia Saudită pe care le suspectăm că au fost implicate în moartea lui Khashoggi', a afirmat Pompeo.

'Vom lua măsuri corespunzătoare, inclusiv revocarea vizelor', a declarat secretarul de stat american, care a efectuat săptămâna trecută vizite în Arabia Saudită şi Turcia. 'Aceste sancţiuni nu vor fi ultimul cuvânt în această privinţă', a mai spus Pompeo, adăugând că după ce SUA îşi vor încheia propria anchetă mai multe sancţiuni ar putea fi aplicate persoanelor vizate în conformitate cu legile privind drepturile omului.

'O spunem foarte clar, SUA nu tolerează niciun fel de acţiune precum reducerea brutală la tăcere, prin violenţă, a lui Khashoggi, un jurnalist', a insistat Pompeo.

'Vom face lumină completă asupra acestui caz. Această ucidere brutală, a unui jurnalist, a unui om nevinovat, a unui disident nu va rămâne fără răspuns american şi, sper, fără răspuns internaţional', a completat şi vicepreşedintele american Mike Pence. El a adăugat că Donald Trump va decide dacă va impune sau nu sancţiuni economice Arabiei Saudite odată ce toate informaţiile despre această 'crimă barbară' vor fi cunoscute.

Donald Trump a afirmat mai târziu că este de competenţa Congresului să decidă asupra eventualelor sancţiuni împotriva liderilor saudiţi şi a asigurat că orice iniţiativă a Casei Albe în acest sens va fi luată în urma consultării cu parlamentarii. Trump a precizat că urmează să se întâlnească miercuri cu oficialii americani care s-au deplasat pe teren în legătură cu acest caz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel