Caz Floreasca. Ministerul Sănătăţii: Electrobisturiul folosit nu trebuia utilizat cu biocidul respectiv

Electrobisturiul utilizat la operaţia la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, în urma căreia o pacientă a suferit arsuri, avea interdicţia de a fi folosit în combinaţie cu biocidul folosit pentru sterilizarea tegumentelor acesteia, a afirmat, duminică, Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. 

O echipă condusă de Horaţiu Moldovan a verificat, duminică dimineaţă, starea de sănătate şi calitatea îngrijirilor medicale acordate pacientei de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti.

'Acest accident combustional intrachirurgical este rezultatul combinaţiei între un biocid care s-a folosit la aseptizarea tegumentelor pacientei cu concentraţie ridicată de alcool, câmpurile chirurgicale textile şi folosirea unui electrobisturiu. Este foarte probabil ca, din intersecţia acestor trei elemente, să se fi produs acest incident. Este un biocid care s-a folosit la aseptizarea câmpului operator, a tegumentelor pacientei. Acel biocid are autorizaţia de a fi folosit în acest sens, problema este că electrobisturiul care s-a folosit are în specificaţia tehnică interdicţia de a fi folosit în combinaţie cu biocidul respectiv', a afirmat Horaţiu Moldovan, la Spitalul Floreasca.

Citeşte şi Femeie arsă la Floreasca. Mircea Beuran explică de ce a semnat protocolul de operație

Potrivit lui Moldovan, cei care folosesc acest tip de electrobisturiu ar trebui să ştie că nu poate fi folosit cu biocidul respectiv. 'Recomandările pe care le-am citit noi în utilizarea electrobisturiului respectiv exclud folosirea cu biocide inflamabile. Deci, probabil era necesară utilizarea unui altui biocid', a precizat secretarul de stat. El a menţionat că a venit la Spitalul Floreasca pentru a vedea pacienta, afirmând că aceasta este foarte bine îngrijită de o echipă de la chirurgie plastică şi terapia marilor arşi, dar pronosticul ei este rezervat.

Colegiul Medicilor s-a autosesizat

Întrebat dacă s-a respectat protocolul în acest caz, Moldovan a spus că nu este în măsură să dea concluziile anchetei. Pe de altă parte, el a confirmat faptul că s-a autosesizat şi Colegiul Medicilor.

'Noi, aposteriori, nu putem să judecăm decât după documentele pe care le avem, respectiv foaia de observaţie, protocolul chirurgical care descrie şi defineşte, din punct de vedere medico-legal o intervenţie chirurgicală, este precizat operatorul şi este semnat şi parafat de medicul care a realizat operaţia', a mai declarat Moldovan.

În legătură cu faptul că nu ar fi fost în sala de operaţie chirurgul principal, Mircea Beuran, el a menţionat: 'Există situaţii de urgenţă extremă, cum este aceasta, în care o sângerare fudroaiantă petrecută cu pacientul poate să nu permită chirurgului principal să ajungă la timp şi să intervină echipa de gardă. (...) Se întâmplă în practica acestei meserii'.

Vor fi vizionate camerele de supraveghere

'Această intervenţie chirugicală a avut un caracter de maximă urgenţă, dramatică, în care realitatea medicală uneori nu permite analiza tuturor detaliilor. Pentru a salva viaţa pacientei, echipa trebuia să intervină imediat', a adăugat Moldovan. El a mai spus că, în general, au mai existat în mediul medical românesc accidente combustionale, fiind o problemă cunoscută şi la nivel internaţional.

'Nu putem vorbi de vină din poziţia în care suntem acum, vorbim despre fapte, despre interpretarea lor, despre înţelegerea fenomenului. Când vom avea concluzii, vom vorbi mai departe', a spus secretarul de stat, întrebat dacă îşi asumă cineva vreo vină.

Conform acestuia, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii va reveni luni la spital şi vor fi vizionate camerele de supraveghere, relatează AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel