EXCLUSIV  Caz Ditrău. Teorie a conspiraţiei, demontată de sociologul Alfred Bulai: Nu e despre Ungaria. Sunt depăşiţi de timp!

Sociologul Alfred Bulai a vorbit, pentru DC News, despre cazul comunității Dîtrău din Harghita, care protestează de câteva zile împotriva a doi brutari din Sri Lanka. 

'Sunt reacții specifice comunităților izolate, culturi premoderne, precum există și în Harghita și Covasna. În mare parte, trăiesc în lumea lor. Aceasta nu înseamnă că nu există aceste tipuri de culturi și în comunități românești, în alte părți ale țării. Aceste reacții sunt specifice, precum am spus, culturilor premoderne, care au frică și intoleranță față de străini. Acestea sunt specifice comunităților mici, nu marilor orașe. Și românii noștri s-au trezit în Occident cu astfel de reacții. 

Este un aspect legat de cultura extrem de decalată temporal de restul societății. Acest fapt se regăsește și în alte comunități rurale din România. Sigur că acolo (n.r Ditrău, Harghita) există un naționalism feroce al maghiarilor, care nu e doar împotriva românilor. Ei trăiesc, pur și simplu, într-o lume izolată. De altfel, nivelul de dezvoltare este la nivel premodern în cea mai mare parte a localităților. Nu mă refer la Sfântul Gheorghe sau Miercurea Ciuc, care sunt orașe mai mari. Repet! Nu este atât de surprinzător ca în comunitățile izolate să existe o reacție împotriva străinilor. Este una dintre caracteristicile acestor comunități. Nu este vorba neapărat de locuri de munci, ci, pur și simplu, intoleranță față de oameni și modele culturale străine. Această atitudine este specifică oricărei comunități cu o cultură premodernă.", a declarat Alfred Bulai în exclusivitate pentru DC NEWS. 

"Nu este vorba despre Ungaria"

După ce s-a spus, în mai multe medii de informare, că vina principală ar purta-o presa de la Budapesta, sociologul Alfred Bulai vine şi demontează această teorie. 

"În general, modificările culturale se bazează pe produse media, pe activitatea ONG-urilor, a școlii, ori acolo ONG-uri aproape că nu există sau sunt doar pe teme naționaliste. De asemenea, școala e enclavizată într-o zonă maghiară. Nu este vorba despre Ungaria pentru că Ungaria este o țară modernă. Mai mult, în zona respectivă, ei nu se uită la televiziuni românești, fiind foarte izolați și trăiesc într-o lume depăștiă de timp. Nu se va întâmpla nimic, nici din partea lor, nici din partea societății românești, per ansamblu. Trebuie să înțelegem că este părtașă o întreagă societate la asemenea decalajae, nu este vina doar a unei părți", a mai spus sociologul. 

Amintim faptul că cei doi muncitori din Sri Lanka, angajaţi la brutăria din Ditrău, vor fi mutaţi într-o altă etapă a procesului de producţie a pâinii, anunţul fiind făcut sâmbătă la dezbaterea organizată la Casa de Cultură, în care s-au discutat nemulţumirile localnicilor generate de venirea acestora în comună. 

VEZI ȘI Adunare populară la Ditrău - Harghita. Cei doi muncitori sri-lankezi vor fi mutaţi într-o altă etapă a procesului de producţie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel