EXCLUSIV  Câți oameni au fost pe 24 februarie în Piața Victoriei

Protest - foto simbol
Protest - foto simbol

Presa justițiaristă scrie că la protestul din 24 februarie au fost în Piața Victoriei peste 10.000 de oameni. Presa pesedistă vorbește de circa 5000 de participanți la miting. Cei care doresc să dea anvergură protestului adună cifrele din toată țara: Iași, Timișoara, Sibiu și lasă să se înțeleagă că ar vorbi de mitingul din București. Ceilalți compară cu protestele din 2018, când Piața era plină.

Că au fost zece mii, că au fost șase mii de participanți la mitingul împotriva OUG Toader, oricum nu contează, mesajele s-au transmis. Dar, cu certitudine, dacă vorbim pe cifre, doi oameni au fost în plus. Doi lideri politici, Dan Barna și Dacian Cioloș, s-au dus la un miting civic pentru independența Justiției. Adică au venit în Piață să ceară o justiție independentă, în primul rând față de clasa politică. Indepedentă de politicieni, oricare ar fi ei... Logic, nu? Ca și cum Adrian Năstase și Miron Mitrea s-ar fi dus la un miting pentru desființarea DNA.

Sigur, când te adresezi nucleului dur (activiști, în sfera publică, credincioși, în viața religioasă) logica nu intră în calcul. Așa funcționează propaganda: deținem adevărul absolut, ceilalți sunt răul absolut. Ce trebuie să rețineți, voi, protestatarilor, este că suntem aici, în mijlocul vostru, împotriva lor.

Riscul acestei încercări de însușire politică a protestelor civice de către un partid este reprezentat de limitarea audienței la bula de facebook care întreține fenomenul Piața Victoriei. Am ieșit în stradă ca să radem PSD, nu ca să-l trimitem pe Cioloș sau Barna în Parlamentul European, ar putea să-și spună unii dintre cei care au participat la protestele masive de acum un an. Cu alte cuvinte, USR își securizează voturile nucleului dur, dar îi îndepărtează pe cei din linia a doua, sau pe nehotărâții de centru, adevărată forță electorală ce ar putea fi asociată Pieței.

Totuși, este posibil și un alt scenariu. Dacă sloganurile scandate în Piață, dacă temele vehiculate de apostolii Justiției rezonează în societate cu un public mai numeros decât cel al Monicăi Macovei (3% la alegeri) atunci USR iese în câștig "confiscând" electoral Piața.

Rezultă că, oricum am privi lucrurile, au fost doi oameni în minus la mitingul din 24 februarie: Ludovic Orban și Raluca Turcan. Și dacă vorbim doar de nucleul dur din Piață/facebook, și dacă ne referim la potențialul public macovist, PNL a repetat ca la ordin mesajele USR, dar USR i-a luat fața, l-a lăsat în afara jocului, pe care îl conduce în marș. Cine își mai aduce aminte că Orban sărea și el în Piață, iarna trecută? Doar pesediștii, care i-au făcut un cântec: Cine nu sare, ia condamnare!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel