Catalonia. Mariano Rajoy, mesaj pentru separatiști

 Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, le-a cerut duminică separatiştilor catalani să desemneze la conducerea provinciei un candidat care respectă legea, înlocuindu-l pe Carles Puigdemont, instalat în Belgia şi aflat sub incidenţa unui mandat de arestare emis de către Spania, informează AFP. 

În timpul unui miting al Partidului Popular (PP, dreapta, la guvernare) la Cordoba (sudul Spaniei), Rajoy a declarat să aşteaptă să fie "numită o persoană care vede lucrurile în mod diferit şi, mai ales, care spune: sunt un lider politic şi de aceea voi respecta legea, pentru că este obligaţia mea şi aşa se întâmplă lucrurile în ţările democratice". 

Carles Puigdemont, preşedintele ales al Generalităţii, guvernul autonom din Catalonia, a fost destituit împreună cu echipa sa la 27 octombrie 2017 de către guvernul central spaniol, care a pus regiunea sub tutelă la câteva ore după proclamarea unei "Republici Catalane" la Barcelona. Fiind vizat în Spania de un mandat de arestare pentru rebeliune şi răzvrătire, el s-a instalat la Bruxelles. 

Majoritate absolută în Parlament pentru separatiști 

Însă separatiştii au obţinut majoritatea absolută în Parlamentul catalan, după alegerile regionale anticipate din 21 decembrie, convocate de Madrid în speranţa că va pune capăt crizei, iar acum Puigdemont speră să-şi recapete postul de preşedinte al Generalităţii, fiind învestit de la distanţă. Însă Curtea Constituţională a Spaniei a interzis această procedură. 

Prevăzută pentru 30 ianuarie, şedinţa de învestire a preşedintelui de către Parlamentul regional catalan a fost amânată sine die, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel