Cătălin Berenghi, salvatorul din Retezat, lămurește ce s-a întâmplat: Cel mai teribil moment al operaţiunii- VIDEO

avalansa
avalansa

Cătălin Berenghi conducea un grup de 51 de persoane în Munții Retezat care mergea paralel cu grupul surprins de avalanșă. El a explicat, într-o filmare publicată pe Youtube, că a întâlnit grupul în care se aflau cei doi copii, Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), care au murit în urma avalanșei, dar acesta, fiind mai puțin numeros a luat-o înainte. 

Cătălin Berenghi susține că a fost făcut călău de către presă, care a susținut că grupul condus de el a provocat avalanșa. De aceea explică ce s-a întâmplat. El mărturisește că cel mai greu moment a fost când a trebuit să fie convinși părinții să-și lase copiii morți pe munte. 

”La un moment dat ne-am oprit pentru a ne regrupa şi a amenaja o coardă şi atunci am auzit în vale ţipetele unei femei care striga: `Ajutor, Ajutor, Avalanşă!`. Ne-am regrupat într-un loc mai ferit şi am format o echipă din trei salvatori cu experienţă. Eu am rămas cu grupul deoarece eram singurul care-i puteam coborî în siguranţă la cabană. Cei trei colegi au plecat să-i ajute pe răniţi. Aveau la ei staţii, corzi şi truse de prim-ajutor. Au coborât spre locul accidentului şi noi i-am aşteptat. Apoi a venit vestea. Colegii mi-au spus că sunt cinci persoane pe picioare şi doi copii decedaţi. Le-am spus să le verifice semnele vitale, dar făcuseră deja acest lucru şi părinţii lor, care reuşiseră să-i dezgroape de sub zăpadă. Din păcate, erau morţi. Au fost luaţi pe sus de avalanşă şi izbiţi de stânci. A urmat apoi cel mai teribil moment al operaţiunii, cel în care am reuşit cu greu să îi convingem pe părinţi să îşi abandoneze copiii decedaţi şi să coboare cu noi. A fost un moment teribil, dar crucial pentru supravieţuirea lor. Dacă rămâneau acolo în condiţiile în care temperatura era deja de -15 grade Celsius, iar vântul bătea cu 70 km/oră astăzi aveam probabil mai multe victime”, povestește Cătălin Berenghi. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel