Cât de departe pot ajunge rachetele balistice lansate de Iran. Ce rol are scutul de la Deveselu

Armata iraniană are în dotare șase tipuri de rachete balistice, Shahab 3 fiind având cea mai mare rază de acțiune, potrivit informațiilor oficiale furnizate de BBC News.

Rachetele Shahab 3 au cea mai mare rază de acțiune, ajungând până la 2.000 km.  Astfel, în teorie, rachetele pot pătrunde în Europa, intrând în raza lor de acțiune țări precum Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Grecia ori Turcia, potrivit informațiilor oficiale furnizate de BBC News. 

Totodată, Traian Băsescu afirma, la Realitatea TV, întrebat la ce acțiuni ale Iranului ne putem aștepta, că "acest tip de lovituri cu rachete balistice, care, trebuie spus, încă din 2010, atingeau o rază de acțiune de 2.500 de kilometri, probabil, în momentul de față, sunt la rangul de rachetă cu rază medie de acțiune la distanța maximă de lovire, la 5.000 de kilometri, și cam aici se va învârti reacția Iranului, la a lansa astfel de rachete".

Scutul de la Deveselu, fără efect asupra rachetelor lansate de Rusia

SUA au amplasat în Europa un scut antirachetă pentru protecția aliaților împotriva rachetelor balistice iraniene, elemente din el regăsindu-se în România, la Deveselu (Olt). Este vorba despre lansatoare de interceptori anti-rachetă (SM-3 tip I B), care sunt pur defensivi, fără a fi echipați cu nici un fel de focoase explozive şi se bazează numai pe energia lor cinetică. Sistemul Aegis din România poate intercepta doar rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, fără efect asupra rachetelor cu rază lungă de acțiune ale Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel