Casa Regală, vizită în Maroc. Mai mulți rectori și președintele COR, în delegație

Ion Voicu / 09 Martie 2018 / 14:45

Alteța Sa Regală Principele Radu a reprezentat pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, într-o vizită în Regatul Marocului, în zilele de 5-9 martie 2018, anunță Casa Regală a României.  Din delegație au făcut parte și 11 rectori ai unor universități din România.

A fost a doua vizită externă a Familiei Regale a României în anul 2018. În luna februarie, Principele Radu a vizitat Emiratele Arabe Unite, pentru promovarea învățământului superior românesc în țările Golfului. Familia Regală română a mai vizitat Marocul în anii 2005 și 2014 și s-a întâlnit, în diverse ocazii, cu membri ai Familiei Regale marocane în Franța, Marea Britanie, Suedia și Spania.

În cadrul actualei vizite, Principele Radu a fost prezent în orașele Casablanca și Rabat, și a fost însoțit de rectori a 10 universități din București, Iași, Cluj, Timișoara, Alba Iulia, Sibiu, Arad și Constanța, precum și de președintele Consiliului Național al Rectorilor, profesorul Sorin Cîmpeanu. A însoțit, de asemenea, pe Alteța Sa Regală în vizita din Maroc președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, domnul Mihai Covaliu.

 

Întâlnire cu Principele Moulay Rachid și cu premierul Marocului

În cursul după-amiezii de luni, 5 martie 2018, Alteța Sa Regală Principele Radu s-a întâlnit cu Alteța Sa Regală Principele Moulay Rachid, la reședința princiară din Rabat. Au fost discutate relațiile bilaterale ale Regatului Marocului cu România în domeniul învățământului universitar, al dezvoltării economice, precum și aspecte legate de cooperarea între Uniunea Europeană și Africa de Nord și Orientul Mijlociu. La întâlnire a luat parte ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Rabat, Excelența Sa doamna Daniela Băzăvan.

Marți, 6 martie 2018, în cursul dimineții, Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu Prim-ministrul Guvernului marocan, Excelența Sa domnul Saadedine El Othman, la sediul Guvernului Regatului Maroc. La întâlnire a luat parte E.S. doamna Daniela Băzăvan, ambasadorul României, precum și profesorul Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor din România. A fost discutată cooperarea bilaterală în domeniul învățământului superior, cea din domeniul economic, cu precădere proiecte legate de industrie și turism.

În aceeași dimineață, Principele Radu s-a întâlnit cu domnul Said Amzazi, Ministrul Educației Naționale din Maroc. La întâlnire au luat parte președinții universităților marocane și rectorii universităților din România care însoțesc pe Alteța Sa Regală în această vizită. Au fost prezenți secretarul de Stat în Ministerul Educației Naționale Ioan Ștefan Groza, ambasadorul României în Maroc, președintele Consiliului Național al Rectorilor și diplomați din Ambasada României la Rabat.

Acord între Consiliile Rectorilor din cele două țări

Tot marți, Principele Radu a luat parte la un prânz de lucru oferit de ministrul Educației Naționale din Maroc, la care au fost invitați rectorii universităților românești și președinții universităților marocane.

Ambele întâlniri au adus în discuție aprofundarea relațiilor dintre universitățile celor două țări, proiecte în care profesorii și studenții să ia parte în mod nemijlocit. Au fost evocate, de asemenea, proiecte care se bucură de sprijin din partea Uniunii Europene.

În seara de marți, la reședința României din Rabat, Alteța Sa Regală a luat parte la o recepție oferită de ambasadorul României, E.S. doamna Daniela Băzăvan, și de Consulul Onorific al României la Fes. Au luat parte întreaga delegație românească prezentă la Rabat și reprezentanți ai ministerelor Educației și Afacerilor Externe din Maroc.

În cadrul recepției oficiale găzduită de ambasadorul României, a fost semnat un acord de cooperare bilaterală între Consiliul Național al Rectorilor din România și Consiliul Național al Președinților Universităților din Regatul Marocului.

Cooperare în domeniul sportiv

Miercuri, 7 martie 2018, la sediul Comitetului Național Olimpic al Regatului Maroc, Principele Radu s-a întâlnit cu domnul Faycal Laaraichi, Președintele Comitetului Național Olimpic. Au fost prezenți președintele COSR, domnul Mihai Covaliu, domnul Cristian Butariu, coordonatorul relațiilor internaționale ale COSR, și ambasadorul României la Rabat.

Tot miercuri, Principele Radu s-a întâlnit cu domnul Rachid Talbi Alami, Ministrul Tineretului și Sporturilor. Au fost prezenți președintele COSR, domnul Mihai Covaliu, domnul Cristian Butariu și ambasadorul României la Rabat.

În ambele întâlniri a fost discutată cooperarea între România și Maroc în domeniul învățământului sportiv de toate gradele, despre activitatea comitetelor olimpice și despre modalitățile de aprofundare a interesului tinerei generații pentru activitățile și performanțele sportive.

În încheierea zilei de miercuri, Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu o delegație a Semilunii Roșii marocane. A luat parte E.S. doamna ambasador Daniela Băzăvan. Principele Radu a transmis din partea Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, președintele Crucii Roșii Române, dorința de cooperare bilaterală a celor două mari organizații naționale și a discutat cu conducerea Semilunii Roșii modalitățile de implicare socială și educațională a organizației în societatea marocană.

Ziua Porților Deschise pentru România

Joi, 8 martie 2018, Principele Radu, alături de întreaga delegație românească, a luat parte la Ziua Porților Deschise pentru România, la Universitatea Hassan II din Casablanca. În cadrul întâlnirii din Aula Mare a universității, Alteța Sa Regală a ținut o prelegere despre România, la o sută de ani de la Marea Unire. Principele Radu a vorbit, de asemenea, despre parcursul Regatului Marocului și cel al României, în ultimul secol. La întrunire au luat parte personalități din domeniul învățământului superior, reprezentanți ai Guvernului marocan, studenți, profesori, intelectuali marocani care au studiat în România și reprezentanți ai comunității românești din Casablanca.

Universitatea Hassan II a oferit o recepție, urmată de un prânz, Principelui Radu și oficialilor români prezenți la eveniment.

Joi după-amiază, Principele Radu, alături de întreaga delegație românească, a vizitat Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca.

Vizita Principelui Radu în Regatul Marocului s-a încheiat, vineri, 9 martie 2018, cu o ceremonie în care Alteța Sa Regală a depus o coroană de flori la Mausoleul Regal din Rabat, unde se găsesc mormintele Regelui Mahomed al V-lea și Regelui Hassan al II-lea. Ceremonia a avut loc în prezența diplomaților români și a reprezentanților Protocolului Regal marocan.