Veste tristă! E pregătit să abdice din cauza bolii

Împăratul Japoniei, Akihito, a indicat luni, într-un mesaj video către popor, că este pregătit să abdice, exprimându-și îngrijorarea că într-o zi ar putea să nu mai fie capabil să-și îndeplinească rolul în calitate de simbol al statului din cauza vârstei sale, transmite agenția niponă Kyodo.

Suveranul nipon are 82 de ani.

Mesajul video a fost înregistrat duminică la Palatul Imperial, la câteva săptămâni după ce mulți japonezi au fost luați prin surprindere de informațiile apărute în mass media potrivit cărora împăratul se gândește să abdice.

Atunci când iau în calcul faptul că nivelul formei mele fizice scade treptat, sunt îngrijorat că ar putea deveni dificil pentru mine să-mi îndeplinesc datoria în calitate de simbol al statului cu întreaga mea ființă, așa cum am făcut până acum, spune Akihito în mesajul respectiv.

Întrucât Constituția japoneză nu prevede abdicarea unui împărat, pentru ca acest lucru să fie posibil ar fi nevoie de o revizuire a legii sau de adoptarea unei legi speciale.

Guvernul premierului Shinzo Abe analizează fezabilitatea unei eventuale abdicări și consecințele acesteia. Declarația lui Akihito este de așteptat să stimuleze dezbaterea privitoare la amendamentele juridice necesare care să facă posibilă predarea puterii imperiale fiului său Naruhito, în vârstă de 56 de ani.

În mesajul său, Akihito nu s-a referit în mod explicit la abdicare, care ar implica proceduri politice și juridice specifice.

Dintre cei 125 de împărați pe care i-a avut Japonia până acum, printre care unii a căror existență este disputată, circa jumătate au abdicat, deși ultimul care a făcut acest gest a fost Kokaku, acum aproape 200 de ani.

În prezent, în Japonia este permisă efectiv doar succesiunea postumă.

Tatăl lui Akihito, împăratul Hirohito, numit postum împăratul Showa, a murit de cancer în ianuarie 1989, la vârsta de 87 de ani. Ultima sa apariție oficială a avut loc în august 1988, cu ocazia unei ceremonii în memoria eroilor militari japonezi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel