EXCLUSIV  Casa Activistului, deschidere oficială. Angi Șerban: Am făcut chetă să plătim curentul

Angi
Angi

Protestatara Angi Șerban ne-a oferit câteva detalii despre evenimentul de deschidere a Casei Activistului, de sâmbătă seară, 27 octombrie. Tânăra a dezvăluit cine vor fi invitații și a spus și cine le finanțează acest demens. 

"Avem prezentări diverse, vor veni și cei de la Declic și Greenpeace. De asemenea, va vorbi și jurnalista Ramona Ursu și și-a anunțat prezența și Vlad Voiculescu (n.r. fost ministru al sănătății în guvernul Ciloș), dar nu va fi speaker. Este prima dată când facem un astfel de eveniment, deci nu am multe detalii despre dinamica acestuia", a spus Angi Șerban pentru DC News.

Cine îi finanțează

Protestatara ne-a declarat că deși cei care le contestă acțiunile spun că sunt plătiți bine din surse obscure, realitatea este că au probleme în a achita chiar și factura de curent a casei.

"E aceeași casă, am adus-o la nivelul în care se pot ține ateliere. Noi avem, la Corupția Ucide, un cont de donații recurente. Adică oricine poate dona de la 1 euro până la ce sumă dorește și, în fiecare lună, aceeași sumă donată inițial se transferă de la donator în acest cont, atâta timp acesta mai este de acord. Nu avem niciun ascunziș. Chiria casei ne costă 1000 de euro pe lună. Lunar se strâng aproximativ 800 de euro, iar diferența până la 1000 este o donație care vine din partea Declic pentru că proiectul este în colaborare cu ei. Referitor la utilități, aseară am făcut chetă să plătim curentul. Donațiile sunt venite din partea persoanelor fizice", a povestit Angi Șerban pentru DC News. 

Deschiderea oficială a Casei Activistului se va desfășura sâmbătă în intervalul orar 17:00 – 22:00 la locația de pe Strada Educației 32. 

DESFĂȘURĂTOR EVENIMENT DESCHIDERE CASA ACTIVISTULUI

Data: 27 octombrie
Durata: 5 h 40 min, în intervalul 16:30 - 22:10
Locație: Strada Educației 32B

Program:

16:30 - 16:45 primire invitați, socializare

16:45 - 17:10 prezentare Corupția ucide & Casa Activistului

17:15 - 17:30 Ramona Ursu (Newsweek Romania), demo atelier "Jurnalismul de investigație" Participanții vor învăța, în primul rând, cum să își selecteze informațiile pe care le primesc din presa clasică, cum să își dea seama care sunt fake news-urile, cum pot verifica singuri unele dintre aceste informații. Apoi, li se va explica cum pot face jurnalism cetățenesc. Concret, cum pot da ei, cetățeni obișnuiți, știrile zilei. Cum pot face ei, oamenii obișnuiți, agenda publică. Cum pot verifica informațiile, cum trebuie să le scrie corect, astfel încât să atragă atenția publică, dar și reacția autorităților. Cum pot obține informații publice de la instituțiile statului (cum formulează cererile, care sunt informațiile publice, în cât timp trebuie să le fie puse la dispoziție, în baza căror legi să ceară aceste informații, ce pot face dacă o instituție public refuză să le răspundă).

17:35 - 17:50 Andi Cârlan (Rezistența TV), demo prezentare "Rezistența din zilele noastre. De la watchdog la jurnalism civic", despre responsabilitate civică, legătura cu comunitatea #REZISTENȚA, strategii și evoluție în producția de media pentru cetățeni - social media, #TV, #Rezistența360.

17:55 - 18:10 Mihai Polițeanu (Inițiativa România), demo atelier "#oameninoi și reforma legislației electorale" "Oameni noi în politică este o inițiativă cetățenească de reformă a legilor electorale pentru a îmbunătăți calitatea reprezentării și pentru a asigura egalitatea de șanse în competiția politică. Dar dincolo de a aduce la viață această veche dorință a societății civile, de a deschide competiția politică, #oameninoi are și un alt obiectiv strategic: de a mobiliza oameni buni, oameni activi ai cetății, de a-i așeza la aceeași masă, de a asuma o agendă comună și a lucra împreună. Schimbarea țării nu se face prin eforturi solitare, ci prin eforturi comune, asumate sistemic."

18:10 - 18:40 socializare

18:40 - 18:55 Alina Afle (Greenpeace România), demo atelier "Empowered Citizens – Resilient Societies" Democracy is the cleanest environment! Credem că democrația este cel mai curat mediu, și nu putem lupta pentru mediu în absența unui context democratic. Prin urmare, Greenpeace, împreună cu Civil Rights Defenders, lansează proiectul Empowered Citizens, care își propune să lucreze cu mișcări europene progresive, grupuri grassroots, dar și simpli cetățeni, cu vârsta între 18-35 de ani, pentru a le consolida capacitatea de a apăra drepturi și libertăți esențiale.

19:00 - 19:15 Ciprian Galușcă (Greenpeace Romania), demo aplicație Forest Guardians.

19:20 - 19:35 Angi Serban, demo atelier Non Violent Direct Action (NVDA)
Învățăm împreună metode de proteste non-violente. Cum să relaționăm cu forțele de ordine și ce înseamnă nesupunerea civică. Descoperim atât aspectele tehnice, cât și raționamentele morale ale NVDA-ului (Non Violent Direct Actions).

19:35 - 20:05 socializare

20:05 - 20:20 Diana Maria Voicu (Inițiativa România), demo atelier "Auto-motivare și echipă - cum îmi mențin energia civică și o canalizez; cum contribui într-o echipă civică" Civicii lucrează împreună, nu sunt singuratici. Hai să aflăm despre ce stări guvernează mulțimile, cum putem transforma aceste stări în energie civică, precum și tehnici de angrenare a echipei.

20:25 - 20:40 Ervin Bolat (Inițiativa România), demo atelier "Because you have a message." Crash-course în Photoshop & Illustrator. Veți dobândi cunoștințele minime pentru a putea face un set basic de machete necesare în promovarea diverselor acțiuni civice.

20:45 - 21:00 Olga Popescu (Declic), demo atelier:

1. "Online Campaigning Focus: Cum deschizi și ce faci cu o petiție online?"

Crezi că petițiile online sunt inutile? Atelierul „Online campaigning" îți va oferi cunoștințele prin care să decizi dacă petițiile sunt sau nu inutile. Vom discuta despre felul în care poți identifica o petiție bună sau nu, cum să te raportezi la ele. Îți vom arăta cum să duci o campanie online și cum să transformi o petiție online într-o schimbare offline. Te vom invita să te gândești la propria ta petiție și să decizi dacă ai cum să schimbi ceva cu ajutorul ei, odată ce cunoști metodele prin care o petiție devine o campanie.
2. "Implicare 1.0: primii tăi pași atunci când decizi că trebuie să faci ceva."

Atunci când ți-a ajuns cuțitul la os și hotărăști că e momentul să te implici, ce faci?

Asta vom discuta în cadrul atelierului „Implicare 1.0". Mai specific, ce poți face atunci când vrei să faci ceva. Care sunt opțiunile tale și cum să îți dai seama ce tip de implicare e mai bună pentru tine. Vom pune accentul pe diferite forme prin care te poți implica în viața comunității, în funcție de timpul și resursele tale. Vom trece prin: implicarea online și offline, voluntariatul, implicarea punctuală, donația, începerea propriei tale acțiuni sau ajutorul acordat altora, skill-urile tale și nevoie comunității. Vom discuta și despre instrumentele pe care le ai la dispoziție și cunoștințele pe care ar fi bine să le ai.

21:00 - 21:30 socializare

21:30 - 21:45 Alexandru Lişman (Casa Activistului), prezentare Prosocial Labs, un efort de antreprenoriat social care se va desfășura sub acoperișul Casei Activistului. Prosocial Labs se situează la intersecția dintre tehnologie și sociologie, iar din această prezentare veți afla care este cadrul ideologic în care se vor construi soluții tehnologice sustenabile.

21:50 - 22:05 Florin Badita, demo atelier "Upgrade your digital skills", recomandat celor care doresc sa afle cum se folosește într-un mod mai eficient internetul și calculatorul, de la căutări avansate în Google și Facebook până la automatizarea unor sarcini repetitive.

22:05 - 22:10 In memoriam #COLECTIV

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel