Cartof dulce, beneficii. Previne diabetul, combate Parkinson și două tipuri de cancer

Această legumă are numeroase calități și proprietăți, ceea ce o recomandă drept un aliment foarte sănătos.

Cartoful dulce (Ipomoea batatas) provine din America Centrală. Mai puțin cunoscut și folosit în România, în favoarea tradiționalului cartof, el are o mulțime de calități și proprietăți, care îl recomandă drept un aliment foarte sănătos. Cartoful dulce are miezul galben închis sau portocaliu (în majoritatea cazurilor), forma sa fiind ceva mai mare decât a cartofului clasic, unele specii având chiar o forma lunguiață.

Cartofii dulci, extrem de sănătoși

Ei conțin glutation, un compus care întărește sistemul imunitar și intervine în diferite etape ale metabolismului.

Consumând un cartof dulce pe zi, vei ține la distanta boli precum Parkinson, Alzheimer sau cancer. Cercetătorii au descoperit recent o substanţă în cartoful dulce care poate ajuta la prevenirea cancerului intestinal şi celui mamar. Chiar dacă se cheamă "dulce", acest cartof previne diabetul, ajută la stabilizarea nivelului optim de zahăr din sânge și la diminuarea rezistenței la insulină.

Pe lângă amidonul pe care îl conțin, cartofii dulci sunt bogați în carbohidrați complecsi, fibră dietetică, betacaroten (un nutrient echivalent vitaminei A), vitamina C și vitamina B6. Vitamina A (sub forma de betacaroten) este vedeta incontestabilă a cartofului dulce - 100 de grame asigură de trei ori necesarul zilnic al organismului pentru această vitamină.

Citește și: Cătina incașă, beneficii. Previne și tratează hepatita, leucemia și reumatismul 

Cartoful dulce este recunoscut prin conținutul fibros, carbohidrați, proteine, vitamina A și C, mangan, cupru, potasiu, fier și calciu și a fost catalogat ca având cea mai consistentă valoare nutritivă. 

Vitamina A și vitamina C au calități anti-inflamatorii, reducând efectele crizelor de astm, osteoartrită sau de artrită reumatoidală. Vitamina B (care se găsește în acest tip de cartof) reduce riscurile atacurilor de inimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel