Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  Carol I, trădătorul Germaniei? Opinia istoricului Adrian Majuru

Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului București, prezent vineri, 2 februarie la Interviurile DC News, a vorbit despre anii premergători Marii Uniri de la 1918.

Adrian Majuru a vorbit și despre Carol I, despre care a afirmat că a trădat tratatul secret, însă a fost fidel țării pe care a adoptat-o. În plus, Dr. Adrian Majuru a discutat și despre ponderea influenței franceze în România, net superioare celei Germane, evocând un episod istoric.

„Carol I a trădat-o. A trădat neutralitatea, în ciuda unui tratat secret, a unui pact semnat. Înseamnă că a fost fidel țării pe care a adoptat-o, ceea ce a cam surprins în Germania. Însă, a fost un dialog între împăratul Germaniei și Tzigara Samurcaș, în timpul ocupației, la Curtea de Argeș. Împăratul a vizitat mormintele rudelor sale, Carol I, Elisabeta și a fost o discuție legată de un fenomen foarte interesant, întrebându-ul pe Tzigara Samurcaș: `bun, comunitatea germană a fost foarte prezentă aici și dinamică, dar de ce nu i-a putut influența pe români mai mult decât limba și cultura franceză?`. Tzigara a spus `da, dar limba și cultura franceză a fost adusă de către ofițerii ruși, care au stat cam mult timp pe aici și au administrat principatele`, Kiseleff de pildă (...) `impactul a fost atât de puternic pentru că, după aceea, au stabilite culoare, nu numai intelectuale, dar și de colaborare politică cu Franța post-Napoleon`", a declarat istoricul.

Adrian Majuru este managerul Muzeului Municipiului București, fiind licențiat în Istorie la Universitatea din București (1997), unde a susținut și doctoratul în domeniul geografiei umane (2004). Are  permanent cursuri la Facultatea de Urbanism și Arhitectură „Ion Mincu".

Vezi AICI întreg interviul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel