Carne de porc pe masa de Crăciun? Atenție la trichineloză. Avertizarea specialiștilor

Specialiștii în sănătate atrag atenția celor care își doresc să cumpere carne de porc. Trichineloza poate cauza moartea, dacă nu este depistată rapid. 

Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un vierme, numit Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. 

Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile. Atenţionăm populaţia că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele, susțin reprezentanții DSP Suceava. 

La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.

Simptomele în caz de îmbolnăvire

Sugestive pentru diagnostic sunt următoarele semne clinice: febră (38-40 grade), edeme ale pleoapelor şi faciale ("boala capetelor umflate"), însoţite de conjunctivită (inflamaţie a conjunctivei care se manifestă prin roşeaţă, senzaţie de corp străin în ochi, secreţie abundentă), dureri musculare şi scăderea forţei musculare, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată.

Există şi forme grave de boală, atunci când larvele invadează plămânul, inima sau sistemul nervos central. Astfel pot apărea: polinevrite, meningită, encefalită, delirium, miocardită etc. Decesul poate surveni în 5-10% din cazuri.

Trichineloza poate fi tratată

Trichineloza la om poate fi tratată, reuşita tratamentului fiind condiţionată în primul rând de rapiditatea stabilirii diagnosticului.

Boala nu se transmite de la om la om. Carnea animalelor parazitate rămâne contagioasă timp îndelungat, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată.

Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om:

- Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic;

- Unele obiceiuri culinare: prepararea termică "în sânge" sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă;

- Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;

- Tăierea clandestină a animalelor.

Pentru a preveni îmbolnăvirea este recomandat populaţiei:

- să achiziţioneze animale numai de la unităţi avizate sanitar-veterinar;

- să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare produse avizate sanitar-veterinar sau în cazul în care este vorba despre carnea porcului sacrificat din propria gospodărie sau de carnea de vânat să trimită probe din aceasta pentru examen trichineloscopic în centrele autorităţilor sanitar-veterinare autorizate şi să respecte recomandările acestora;

- la tocarea cărnii de porc / vânat să folosească o maşină de tocat, destinată acestei activităţi, acordând o atenţie sporită la curăţarea acesteia înainte şi după folosire, precum şi la curăţarea tuturor suprafeţelor şi a instrumentelor folosite;

- să pregătească carnea în bucăţi optime pentru refrigerat (15 cm grosime) şi pentru gătit;

- în timpul gătirii atingerea de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri;

- prelucrarea termică a resturilor / măruntaielor / sângelui, provenite de la vânat / porc, care urmează să fie hrană pentru animale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel