Carmen Avram, Siegfried Mureșan și Dacian Cioloș, dezamăgiţi de comisarul propus pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski

Parlamentul European
Parlamentul European

Comisarul-desemnat pentru agricultură din Polonia, Janusz Wojciechowski, nu i-a convins pe eurodeputaţii români la audierea din comisiile de specialitate ale Parlamentului European, fiind considerat de aceştia slab pregătit sau având idei prea generale despre cum trebuie acţionat în domeniu. 

Într-un exemplu rar de consens, eurodeputaţii români din PSD, PNL şi USR-Plus şi-au exprimat miercuri nemulţumirea în ceea ce priveşte modul în care s-a prezentat la audierea de marţi Janusz Wojciechowski.

'Comisarul propus pentru agricultură s-a prezentat extrem de slab, nu a avut absolut nimic concret de spus. S-a insistat pe întrebări, nu a reuşit să răspundă. Mi s-a părut surprinzător faptul că el deja răspunsese la nişte întrebări scrise adresate de diversele comisii şi părea destul de bine pregătit. Dar la audieri nu a reuşit să convingă pe nimeni', a declarat eurodeputata PSD Carmen Avram în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii români de la Bruxelles, pe marginea audierilor din PE a comisarilor desemnaţi. 'Prin urmare, s-a cerut din partea Comisiei de agricultură un nou set de întrebări la care domnul comisar propus să răspundă, şi dacă nici atunci nu vom considera că a răspuns cum trebuie şi aplicat, atunci vom cere o nouă audiere', a adăugat Carmen Avram.

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, care este şi vicepreşedintele grupului PPE din PE, a exprimat ulterior o părere similară, tot în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români la Bruxelles. 'Noi, PNL, avem doi membri în Comisia pentru agricultură care au fost ieri (marţi - n.r.) acolo, eu însumi am fost acolo la acea audiere timp de o oră. Comisarul polonez responsabil de agricultură nu este pregătit pentru a deveni comisar, răspunsurile sale au fost vagi, generale, nu corespund provocărilor cărora Politica Agricolă Comună va trebui să le facă faţă în următorii şapte ani', a spus Mureşan. 'Vă spun foarte clar că pentru o PAC robustă, un comisar puternic este o necesitate absolută, iar acest candidat nu va putea fi, până la o eventuală audiere săptămâna viitoare, suficient de bine pregătit pentru a îndeplini acest portofoliu important', crede vicepreşedintele grupului PPE din PE.

El a precizat că şi comisarul-desemnat al Suediei pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a avut parte de o soartă similară, nefiind validată de comisiile de specialitate. Întrebat, de asemenea într-o întâlnire cu jurnalişti români, dacă prin prestaţia sa la audiere i s-a părut că Janusz Wojciechowski a dat dovadă de incompetenţă, Dacian Cioloş a spus că nu e vorba neapărat despre CV-ul său, ci despre viziunea sa în domeniu.

'Nu s-a luat o decizie de validare a lui, ci urmează să vină cu nişte răspunsuri suplimentare, să ne clarifice anumite lucruri, şi apoi Comisia pentru agricultură va lua decizia dacă e satisfăcută de răspunsuri sau dacă e invitat la o a doua rundă de negocieri. Dl. Wojciechowski a lucrat în domeniu, dar aici nu e vorba doar de o verificare a CV-ului, ci de ceea ce anume vrei să faci ca şi comisar în următorii cinci ani. Iar aici a fost foarte general, nu a fost specific. Noi avem de finalizat ajustarea PAC şi vrem să vedem care-i viziunea lui', a spus Dacian Cioloş, fost comisar european pentru agricultură şi lider al grupului Renew Europe din PE, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel