Sarea iodată este sarea destinată consumului uman, hranei animalelor şi utilizării în industria alimentară, la care s-a adăugat iod, sub formă de iodat sau iodură de potasiu. Conţinutul de NaCl din sarea utilizată pentru iodare nu trebuie să fie mai mic de 97%, scrie apc-romania.ro.
Sarea neiodată are termen de valabilitate nelimitat (8% dintre produsele analizate), în timp ce la sarea iodată termenul de valabilitate variază între 1 an și 20 de ani, în funcție de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării. În concluzie, aceste variații ale termenului de valabilitate demonstrează toxicitatea sării iodate.
Vezi și: Care este diferența dintre Caffe Latte și Cappuccino
Sarea iodată - Efecte negative
Consumul de sare iodată are efecte negative asupra organismului uman, cum ar fi:
- suprasolicitarea rinichilor și a altor organe interne
- disfuncții tiroidiene la persoanele sensibile
- încetinirea proceselor metabolice și apariția obezității
Vezi și: Care este diferența dintre zahărul brun, zahărul alb și zahărul brut
- slăbirea sistemului imunitar
- cancer de tiroidă, în special cancerul papilar
- senzații permanente de cald (ce au ca efect intoleranța la cald)
- tulburări ale somnului, hipertensiune, anxietate și nervozitate
- tireotoxicoză
Vezi și: Care este diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News