EXCLUSIV  Cardiologia intervențională, ce înseamnă și cum se face. TOT ce trebuie să știți

Sunt cazuri celebre de pacienți care, aduși la Urgență, după un infarct, au salvați prin cardiologie intervențională. Dar ce înseamnă acest tip de intervenție, cum se face ea și care sunt avantajele pentru pacienți? Explică, EXCLUSIV la DC NEWS și DC MEDICAL, dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie și cardiologie intervențională. Medicul este șeful Laboratorului de cardiologie intervențională de la Clinica Sanador.

Cardiologia intervențională, - spune dr. Rodica Niculescu – „a apărut ca o breșă între cardiologia clinică și chirurgia cardiovasculară. Ideea cateterizării unui vas a apărut undeva prin 1956, Werner Forssmann a obținut premiul Nobel".

Dar acesta a fost doar începutul, pentru că au trebuit să treacă mulți ani până când o tehnică să poată fi dezvoltată și transformată în disciplină medicală.

În ce afecțiuni este utilă


„Au existat etape de dezvoltare care au condus către ideea că numai vizualizând arterele coronare am putea să punem un diagnostic concret, corect. Și, sigur, de aici s-a născut și etapa terapeutică. Ideea de cardiologie intervențională presupune un abord arterial, traversarea prin artere cu ajutorul unui cateter, în cazul coronarografiei – către cord-, injectarea de substanță de contrast, în prezența unui aparat care emite radiații de sub pacient. Radiațiile X traversează pacientul, sunt recuperate cu un amplificator de imagine și, ulterior, printr-un cablu TV, transmise pentru vizualizare. Acest sistem, și el s-a perfecționat în timp, ne permite o imagine din ce în ce mai bună și ne ajută să vizualizăm arterele coronare", explică expertul, EXCLUSIV pentru DC NEWS și DC MEDICAL.

Cardiologia intervențională nu cuprinde, însă, numai această parte de coronarografie.

Citeşte continuarea pe DCMedical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel