Caragiale curat. Directorul IGR, rămas fără certificat ORNISS, spune că de vină e o scrisoare de amor ”clasificată”

Ștefan Marincea.jpeg
Ștefan Marincea.jpeg

Director Institutului Geologic al României, Ștefan Marincea, a dat în judecată Serviciul Român de Informații, după ce SRI l-a amendat cu 1.000 de lei. Surse din IGR susțin că lui Marincea i-ar fi fost retras și certificatul ORNISS, pe motiv că ar fi manipulat în mod neadecvat informații clasificate. Contactat de DC News, directorul IGR nici nu a confirmat, nici nu a infirmat ipoteza potrivit căreia ar fi rămas fără certificatul ORNISS, însă a declarat că fișa postului nu-i impune deținerea actului de la Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat.

[caption id="attachment_375160" align="alignnone" width="640"] Ștefan Marincea[/caption]

”Nu pot să vă spun dacă dețin certificatul ORNISS, pentru că este o informație secretă. Oricum, fișa postului pe care-l dețin nu-mi impune să dețin acest certificat. Dar dacă voi constata că o astfel de măsură mi-ar peturba activitatea academică, aș apela la Instanță pentru a mă apăra și aș merge până la Haga, pentru că nu mi-am trădat țara”, ne-a transmis Ștefan Marincea. „Am dat în judecată SRI pentru că am primit o amendă cu care nu sunt de acord”, a continuat acesta.

Versiunea romantică: a fost o scrisoare de amor clasificată

Întrebat despre motivele amenzii, directorul IGR a răspuns: „Versiunea mea, mai romantică, este că am primit o scrisoare de amor pe care scria <<clasificat>>. A fost o judecată în formă, nu în spirit, pentru că am tras acea scrisoare la xerox. Nu vreau decât să mi se anuleze amenda, dar dacă instanța va decide că sunt vinovat, o voi plăti”, a încheiat Ștefan Marincea.

Certificatul ORNISS este un aviz al structurilor de informații ale României care dă dreptul unei persoane de a avea acces la informații clasificate. Directorul IGR are nevoie neapărat de acest certificat ORNISS, fiindcă lucrează cu informații, hărți sau detalii care nu sunt accesibile pentru toate țările interesate. Potrivit kmkz.ro, o explicație pentru retragerea ORNISS-ului este legată de faptul că Institutul Geologic al României a fost amendat de către SRI cu suma de 9.000 de lei, iar domnul Marincea cu 1.000 de lei. Conform uzanțelor SRI și IGR, nici această informație nu ar fi devenit publică, dacă Ștefan Marinca nu ar fi dat în judecată SRI-ul, cerând anularea contravenției. Așadar, amenda pentru neglijență în utilizarea informațiilor clasificate, dublată de faptul că a făcut public acest incident cu tot secretul neprotejat care l-a generat, a dus cel mai probabil la decizia de retragere a ORNISS-ului. În momentul de față însă este pe rol un proces intentat de IGR, de domnul Marincea, contra UM 0905 care l-a amendat (dosar nr 7141/299/2013, așa cum se poate vedea pe site-ul Judecătoriei Sectorului 1).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel