Cantacuzino, la MApN. Fifor, anunțuri-cheie. ”Armata nu face miracole”

Două sute de posturi vor fi scoase la concurs pentru Institutul ”Cantacuzino”. Schema de personal aprobată pentru această instituţie este de 1.075 de posturi. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor. 

”Armata nu face miracole, dar, credem noi, în parteneriat cu colegii noştri de la Institutul Cantacuzino, cu o gestiune mult mai judicioasă a ceea ce înseamnă resursele Institutului "Cantacuzino" şi cu o recuplare a Institutului "Cantacuzino" la reţeaua institutelor specializate din această lume, plus cu rigoare militară vom putea să avem în foarte scurt timp o instituţie readusă la nivelul la care trebuia să fie în continuare. (...) Avem o schemă de personal pe care noi am aprobat-o în jurul numărului de 1.075 de funcţii, dacă nu mă înşel, şi anul acesta vom porni cu un memorandum pe care o să îl ducem în Guvern cu 200 de funcţii pe care dorim să le scoatem la concurs. Aceste 200 de posturi sunt defalcate pe specialităţi şi pe nevoile pe care le are institutul în momentul de faţă. Nu mă refer doar la personal care să lucreze în linia de producţie a institutului, dar mă refer cu precădere la specialişti”, a afirmat Mihai Fifor.

Ținta: ”Laboratoare de top ale României”

El consideră că cea mai mare problemă pe care Institutul ”Cantacuzino” o are în prezent şi care a dus la un moment dat la încetarea producţiei de vaccin este faptul că foarte mulţi dintre specialişti au ales să plece.

”(....) Totodată, ne preocupă foarte mult ca laboratoarele de referinţă care în momentul de faţă sunt în Institutul "Cantacuzino" să redevină laboratoare de top ale României şi pentru asta este nevoie de infuzie de personal, este nevoie de finanţare serioasă şi este nevoie de investiţii în infrastructură. Toate aceste lucruri le vom face începând cu primăvara acestuia an. În egală măsură dorim să continuăm componenta de învăţământ pe care o are Institutul "Cantacuzino". În parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie, cu orice altă instituţie de învăţământ medical din ţară, dorim să continuăm această colaborare, dorim să continuăm să formăm aici viitorii specialişti în domeniu prin activitatea pe care cadrele didactice ale Universităţii de Medicină şi Farmacie o desfăşoară în cadrul acestui institut”, a declarat ministrul Apărării, potrivit Agerpres. 

Hală de producție

El a adăugat că împreună cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul Sănătăţii va stabili modul în care vor fi organizate locurile la rezidenţiat începând cu această toamnă, astfel încât să fie acoperite şi nevoile Institutului "Cantacuzino".

"(...) Vom începe să lucrăm pe producţie experimentală. Dorim ca aici, pe linie, să putem să formăm viitorii specialişti pentru producţia pe care o lansăm într-o facilitate nouă. V-am spus şi la ultima întâlnire şi o să spun şi astăzi: suntem în faza în care identificăm un teren din patrimoniul Ministerului Apărării Naţionale unde să facem o hală de producţie nouă pentru ce înseamnă linie de producţie de vaccin. Vom relansa producţia de vaccin antigripal, vom relansa BCG-ul şi, totodată, dorim să revenim la branduri cunoscute al Institutului "Cantacuzino"", a mai afirmat Fifor.

Vaccinul antigripal, pe piață în cel mult doi ani

În opinia sa, cel mai optimist orizont de timp pentru repunerea pe piaţă a vaccinului antigripal este de un an şi jumătate - doi ani.

"De îndată ce avem identificată suprafaţa de teren, putem porni proiectul unei hale industriale de producţie de vaccin. MApN are toate resursele necesare pentru a putea să facă o astfel de investiţie şi garantăm că vom face o asemenea investiţie", a subliniat ministrul Apărării.

Nimenu nu va părăsi Institutul

Potrivit acestuia, nimeni nu va părăsi Institutul "Cantacuzino" şi se analizează încă modul în care să se facă trecerea de la Ministerul Sănătăţii către Apărare.

"Discutam astăzi de dimineaţă împreună cu domnul general Oprea şi cu domnul general Ciucă, probabil că angajările pe care le facem vor fi angajări deja în sistemul militar, astfel încât specialiştii care vin către minister să poată să aibă această dublă calitate pe care o are orice medic militar în momentul de faţă în România", a mai declarat demnitarul.

În clădirile actuale vor rămâne laboratoarele naţionale de referinţă, partea de cercetare şi de învăţământ.

"De aici vom extrage partea de producţie. Nu cred că este firesc ca în centrul Bucureştiului să avem o facilitate de producţie de vaccin", a arătat Mihai Fifor.

[citeste si]

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea OUG 66/2017, prin care s-a înfiinţat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino".

OUG 66/2017 a fost adoptată pe 21 septembrie 2017 şi prevede că se înfiinţează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", instituţie de drept public care desfăşoară activităţi de interes strategic în domeniul asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei, în subordinea Ministerului Apărării, prin preluarea patrimoniului, personalului şi activităţii Institutului Naţional de Cercetare "Cantacuzino", aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, care se desfiinţează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel