CANICULĂ. Alimente recomandate pentru hidratarea organismului

Vara a demarat în forță, temperaturile fiind de-a dreptul insuportabile. În acest sens, hidratarea este esențială, dar nu este suficientă sticla de apă purtată peste tot, ci și alimentele contribuie la confortul hidric.

În timpul unei zile caniculare, organismul uman pierde între 2 și 2,5 litri de apă prin transpirație, necesitățile fiziologice și respirație. Singura soluție nu este însă băutul de pahare de apă unul după altul, ci și unele alimente, bogate în apă și fibre. Cele mai bogate în apă sunt fructele și legumele, cu un conținut de apă între 80 și 95%. Dintre legume, castraveții conțin 97% apă,  salată — 95%, roșii și dovlecei cu peste 90 la sută apă.

Fructele recomandate sunt cele cu zeamă — pepenii verzi și cei galbeni (91%), citricele (85%), dar și caisele și merele conținând 86% și, respectiv, 85% apă. Nucile, avocado, curmalele sunt mai bogate în calorii și conțin mai puțină apă. Nu este indicată eliminarea lor din alimentație pentru că furnizează zaharurile lente, utile pentru efort.

Laptele este o soluție bună de hidratare, conținând între 80 și 91% apă. Pe listă mai figurează iaurturile degresate (88%) și brânzeturile albe (0% materii grase și 86% apă), hidratarea asigurându-se și mâncând. De reținut că iaurturile de băut conțin 'doar' 79% apă.

[citeste si]

Peștele conține, de asemenea,  o cantitate însemnată de apă, de la 65 la 80%, iar carnea, între 50% și 70%. Totul depinde de modul de preparare, iar senzația de hidratare nu este la fel de evidentă ca în cazul celorlalte alimente. Hidratarea prin proteine se poate realiza cu ouă, un ou crud conținând 75% apă.

În niciun caz nu trebuie să se uite consumul de apă. Băuturile gazoase și celelalte sucuri (care nu sunt proaspete) fac plăcere, fără să hidrateze suficient, așa încât se recomandă evitarea lor în beneficiul apei plate. Nici înghețata, atât de tentantă pe căldură, nu excelează în privința hidratării, potrivit maxisciences.com. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel