Când intrăm în zona euro. Băsescu anunță data

Traian Băsescu susține că varianta trei din cele cinci prezentate de președintele CE, Jean-Claude Juncker, este cea mai potrivită pentru țara noastră și că România ar trebui să anunțe, ca dată de intrare, în zona euro 1 ianuarie 2019.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, prezent duminică seara la postul de televiziune România TV, a susținut că în opinia sa, România ar trebui să aleagă scenariul trei avansat de președintele CE, Jean-Claude Juncker, în discursul acestuia despre viitorul Uniunii, potrivit căruia „cei care doresc mai mult realizează mai mult”.

Astfel, Băsescu crede că România ar trebui să anunțe la summit-ul de la Roma din 25 martie că va adera la zona euro de la 1 ianuarie 2019.

„Să ai un singur ministru de Externe, să ai un Guvern cu decizie pentru toate țările, să ai salariu unic, să ai impozite unice, deci ăsta e viitorul la care trebuie să visăm”, a declarat Traian Băsescu.

[citeste si]

Pe de altă parte, Basescu a lansat ironii la adresa clasei politice: „De ce ne facem că nu știm că e în mâna noastră dacă intrăm în nucleul dur, în zona euro, sau rămânem în afară, la periferie. De ce acest criteriu ? Pentru că, spre exemplu, de multe ori, statele euro sunt blocate de poziția statelor non-euro, Polonia, România, care au număr mare de voturi, și toți ceilalți, care vin după noi. Sunt 12 state non-euro, se așează în spatele Poloniei și României și blochează evoluții. Ori statele euro spun: aveți obligația în Tratat să intrați în zona euro. De ce nu cereți să intrați, de ce nu îndepliniți criteriile de la Maastrticht? Uite, România le-ar îndeplini. Cu bugetul de anul acesta ieșim din criterii prin grija domnului Dragnea și a domnului Grindeanu. Oare de ce nu ne propunem să ne respectăm termenul stabilit în timpul meu, la 1 ianuarie 2019 să fim în zona euro?”, a declarat Băsescu.

„Eu dacă aș fi, primul lucru pe care l-aș face, acum, la Roma, (…) aș anunța că România optează pentru scenariul trei și că va intra în zona euro la 1 ianuarie 2019. Deci, a te atârna de naționalismul băieților de la Vișegrad este o mare greșeală”, a mai declarat Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel