Cancere care fac ravagii la vârste tinere, în România, date de ultimă oră

Numărul româncelor diagnosticate cu cancer de sân și de col uterin s-a dublat în ultimul deceniu. Este vorba despre persoane cu vârsta între 30 și 39 de ani. Una din 1.000 de femei din România dezvoltă cancer de sân sau de col uterin până la 40 de ani, deci la o vârstă foarte tânără. 

Potrivit statisticilor europene, incidența cancerului de sân a crescut pe grupe de vârstă, cu 4% la categoria de vârstă 15-39 ani și cu 5% la categoria 40-49 ani. 

Cancerul de sân este pe primul loc în topul afecțiunilor oncologice de care suferă femeile. Foarte multe dintre ele ajung prea târziu la medic și sunt nevoite să treacă prin intervenții chirurgicale mutilante și tratamente extrem de dificile. Dacă există cazuri în familie, pe lângă analizele și controlul de rutină, testele genetice pot să ofere informații esențiale. Recomandarea mea e ca femeile să înceapă să facă ecografii mamare chiar de la vârsta de 30 de ani. Până la această vârstă, este obligatoriu un consult anual la ginecolog, după începerea vieții sexuale, care să includă și un control al sânilor. De la 40 de ani, ar trebui să se facă o mamografie cam o dată la 2 ani, dacă nu sunt probleme deosebite”, susține dr. Ciprian Pop-Began. 

Cancerul de col uterin, în creștere

Cel mai recent raport realizat la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca arată că incidența cancerului de col uterin, la categoria de vârstă 25-29 de ani a depășit 7 cazuri la 100.000 locuitori. Pentru 30-34 de ani, numărul se apropie de 15.

Toate femeile care își încep viața intimă trebuie să facă o dată pe an testul Babeș-Papanicolau, care îți arată dacă există modificări. În astfel de cazuri, medicul decide ce trebuie făcut, dacă e nevoie de o intervenție sau de o urmărire a evoluției leziunilor. Putem trece la următorul pas - colposcopia”, afirmă dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrică-ginecologie. 

Se întâmplă în țările cu un sistem de sănătate mai puțin dezvoltat

„Nu se întâmplă oriunde, ci în țările cu un sistem de sănătate mai puțin dezvoltat. (...) Importanța diagnosticării maladiei în stadiu incipient este decisivă, deoarece cancerele de sân și de col uterin reprezintă unele dintre formele relativ ușor tratabile și chiar curabile de cancer. Tot ce avem nevoie este o politică coerentă de prevenire, campanii de informare și, desigur, infrastructur și personalul medical care să deservească un astfel de demers”, consideră Alina Comănescu, președintele Asociației de Sănătate pentru Comunitate. 

Principale cauze de deces la femeile de 30 de ani

Date prezentate de Organizația Mondială a Sănătății pentru România, în 2017, arată că peste 3.500 de femei mor anual din cauza cancerului de sân. Așa se face că această afecțiune este pe locul 7 în topul cauzelor de mortalitate în țara noastră, după afecțiuni cardiace, atac cerebral, cancer de plămâni, boli ale ficatului, afecțiuni respiratorii și hipertensiune. 

Mai mult, același studiu arată că, în țările cu un PIB mic și mediu pe cap de locuitor, cum este și cazul României, cancerele de sân și de col uterin reprezintă principala cauză de deces la femeile peste 30 de ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel