Canadieni închiși în China. Apel public printr-o scrisoare către președinte

Inchisoare, foto ilustrativ
Inchisoare, foto ilustrativ

Mai mulţi cercetători şi foşti diplomaţi din numeroase ţări au semnat o scrisoare deschisă adresată preşedintelui chinez, Xi Jinping, lansând un apel la eliberarea celor doi diplomaţi închişi în China şi suspectaţi de spionaj.

Fostul diplomat Michael Kovrig şi consultantul Michael Spavor au fost arestaţi luna trecută. Ei sunt bănuiţi că au desfăşurat activităţi "ameninţând securitatea naţională".

Reţinerea celor doi este considerată în Occident ca o măsură de retorsiune după arestarea la începutul lui decembrie la Vancouver, la cererea justiţiei americane, a lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei.

Fost angajat al ambasadei Canadei la Beijing, Michael Kovrig lucrează în prezent pentru cabinetul de consultanţă International Crisis Group, unde este specializat în problemele Chinei. Michael Spavor facilitează călătoriile în Coreea de Nord, cum a fost pentru fostul baschetbalist american Dennis Rodman.

Scrisoare deschisă

Scrisoarea deschisă, datată luni, afirmă că activităţile celor doi canadieni serveau la ameliorarea înţelegerii Chinei în străinătate şi la promovarea relaţiilor acesteia cu restul lumii.

"Arestarea lui Kovrig şi Spencer trimit mesajul că acest tip de activitate constructivă nu este binevenită în China şi chiar poate fi riscantă", potrivit scrisorii semnate de 143 de persoane din 19 ţări.

Printre semnatari se află şase foşti ambasadori ai Canadei în China (Fred Bild, Joseph Caron, Earl Drake, David Mulroney, Guy Saint-Jacques şi Robert Wright), foşti ambasadori ai Statelor Unite în China (Gary Locke şi Winston Lord) şi ultimul guvernator britanic al Hong Kongului, Chris Patten.

Premier canadian, satisfacție pentru noul sprijin

Premierul canadian, Justin Trudeau, care a stârnit furia autorităţilor chineze apreciind că aceste arestări sunt "arbitrare", şi-a exprimat satisfacţia pentru noul sprijin.

"Îi încurajăm pe toţi prietenii, aliaţii noştri să sublinieze că Ottawa apără statul de drept şi că toate ţările trebuie să apere statul de drept", le-a declarat el mai multor jurnalişti.

"Acest principiu foarte clar ne-a servit bine în ultimele decenii, sistemul nostru judiciar este independent de orice amestec politic şi este un lucru pe care Canada îl va apăra întotdeauna", a mai spus Justin Trudeau, citat de AFP.

Vezi și: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel