Călin Popescu Tăriceanu, DECLARAȚII de ultimă oră

C.P.Tariceanu
C.P.Tariceanu

Președintele ALDE și al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, face declarații de presă în scurt timp. 

Declarațiile vin după anunțul lui Klaus Iohannis cu privire la Legile Justiției. La Antena 3, Daniel Dragomir a sesizat că președintele a vorbit despre PSD și nicio clipă despre ALDE. 

DCNews transmite declarațiile lui Călin Popescu Tăriceanu. 

- primul lucru pe care doresc să-l afirm, fără niciun fel de rezervă: respect dreptul constituțional al președintelui de a sesiza CCR, însă consider că acest demers are menirea de a tergiversa punerea în aplicare a acestor legi. Din păcate! E o chestiune mai degrabă politică decât una de natură juridică. 

- În ceea ce privește necesitatea sesizării Comisiei de la Veneția pe care președintele a invocat-o, am spus în repetate rânduri în trecut și repet: Comisia de la Veneția nu legiferează nici în România nici în alte state UE, face analize și întocmește recomandări, dar aceste recomandări sunt incluse de către CCR când face controlul de constituționalitate. Acest demers nu e necesar, mai ales că suntem într-o fază avansată cu aceste legi și, sigur, au trecut de controlul de constituționalitate în două rânduri. 

- Articolele găsite neconstituționale de către CCR sunt legate de corelare legislativă și numărul de sesizări admise de CCR nu pun sub semnul întrebării modificarea arhitecturii constituționale a României, așa cum a lăsat președintele să se înțeleagă. Acest lucru nu se poate face decât modificând Constituția. 

- Cred că se declanșează un conflict instituțional între președinte și Parlament. Aș fi vrut să evităm acest lucru, dar putem să acceptăm și o astfel de situație.

- Cel mai important lucru pe care doresc să vi-l comunic este următorul: dacă președintele este cu adevărat preocupat și-și dorește o justiție independentă și ca România să fie un adevărat stat de drept, nu o caricatură de stat de drept, ar fi trebuit să denunțe, din primul moment, protocoalele dintre SRI, DNA și o serie de alte instituții din Justiție, lucru care nu s-a întâmplat până-n acest moment. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel