California a interzis recunoaşterea facială cu ajutorul camerelor mobile ale poliţiştilor

Poliţiştii din California nu vor mai avea dreptul de a utiliza programe de recunoaştere facială pe ecranele camerelor lor mobile timp de trei ani, potrivit unei legi ratificate în această săptămână de guvernatorul democrat al acestui stat federal american, informează AFP. 

Textul de lege a fost iniţiat de Phil Ting, un politician din San Francisco, devenit în luna mai primul oraş american care a interzis orice utilizare a unor instrumente de recunoaştere facială de către forţele de ordine, invocând îngrijorările tot mai mari ale populaţiei legate de protejarea vieţii private.

'Tehnologia de recunoaştere facială a devenit sinonimă cu transformarea camerelor mobile' purtate de poliţişti într-un 'instrument de supraveghere 24 de ore din 24, ce permite forţelor de ordine să urmărească toate deplasările noastre', a declarat Phil Ting. După părerea lui, un alt impediment major ar fi că această tehnologie 'nu ar fi ajuns încă la maturitate, întrucât asociază în mod eronat oameni nevinovaţi cu fotografii din dosarele Poliţiei, inclusiv pe mine', a scris Phil Ting pe Twitter, declarându-se încântat de adoptarea acestei legi.

El face parte, într-adevăr, dintre cei 26 de politicieni care au fost 'recunoscuţi' de un program informatic, într-o manieră eronată, într-un set de fotografiil provenind dintr-o bază de date cu delincvenţi americani, cu ocazia unei demonstraţii realizate de ACLU, o asociaţie care militează pentru apărarea drepturilor civile. În total, 120 de fotografii ale unor aleşi locali au fost comparate cu imaginile incluse în acea bază de date publice. Grupul Amazon, creatorul software-ului Rekognition, folosit de ACLU în timpul acelei demonstraţii, a denunţat în trecut acel test, spunând despre el că a reprezentat o acţiune de publicitate şi că programul informatic nu fusese calibrat corect.

Legea adoptată în California afirmă de asemenea că aceste tehnici de supraveghere biometrică sunt mai puţin fiabile atunci când este vorba despre identificarea femeilor, a tinerilor şi a persoanelor de culoare, fapt care generează pentru aceste segmente de populaţie un risc sporit şi 'nefast' de identificare eronată. Moratoriul pe trei ani nu se aplică decât camerelor corporale, dar nu împiedică forţele de ordine din California să utilizeze programe de recunoaştere facială folosite de camere fixe sau de alte aplicaţii, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel